sunnuntai 2. tammikuuta 2011

”Raamatullisten mittasuhteiden” tulva AustraliassaJoel Kontinen

Media on viime vuosina raportoinut ”raamatullisten mittasuhteiden” tulvasta Marsissa, vaikka punaisella planeetalla ei tiedetä olevan lainkaan nestemäistä vettä.

Äskettäin media käytti samaa ilmaisua kuvaamaan Australian koillisosan tulvia, jotka ovat pahimmat 90 vuoteen. Tulvien arvellaan johtuvan La Niña –ilmiöstä, joka on tuonut lämpöä ja kosteutta Australian itärannikolle.

Fitzroy-joen tulvat ovat ajaneet monet Queenslandin osavaltion asukkaat evakkoon. Toistaiseksi vain yksi ihminen on menehtynyt. Osavaltion talousjohtaja Andrew Fraser kuvaili tulvia ”raamatullisten mittasuhteiden” katastrofiksi.

Veden nousu voi tietenkin olla suuri katastrofi queenslandilaisille, mutta Nooan ajan vedenpaisumuksen rinnalla se jää pienoiseksi tulvaksi. Vuoden kestänyt globaalinen tuhotulva hävitti kaiken arkin ulkopuolella olevan, maalla asuvan elämän ja muutti maan topografian.


Lähteet:

Kauranen, Anne. 2011. Tulvavedet pysyvät korkealla yli viikon: Australia: ”Raamatullisten mittasuhteiden” tulvat ovat pahimmat 90 vuoteen. Aamulehti 2.1., A14.

Munoz, Daniel. 2011. Record floods swamp Australia's northeast. Yahoo News. 2.1.