lauantai 29. tammikuuta 2011

Harvardin yliopiston astrofyysikko: Muilla taivaankappaleilla ei ole elämää


Monet eksoplaneetat ovat kuumia jupitereita. Kuva: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle.
Joel Kontinen

Tähtitieteilijät ovat viime aikoina monesti ”tienneet” varmasti, että avaruudessa on lukemattomia Maan kaltaisia planeettoja, joilla täytyy myös olla elämää.

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. Harvardin yliopiston astrofyysikko Howard Smith sanoi äskettäin, että voimme hyvinkin olla yksin maailmankaikkeudessa.

Vaikka eksoplaneettoja eli aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja on löydetty jo 500, ne Smithin mielestä pikemminkin kertovat siitä, että Maa on ainutlaatuinen. Eksoplaneetat ovat kaikin puolin täysin erilaisia kuin maapallo. Monet niistä ovat kuumia supermaapalloja, jotka kiertävät hyvin lähellä aurinkoaan.

Smith sanoo, että HD10180:n löytyminen sai tähtitieteilijät innostumaan, koska he olettivat sen olevan Maan kaltainen. Mutta mitä enemmän sitä tutkittiin, sitä enemmän eroja löydettiin. HD10180 kiertää aurinkoaan vajaan kahden miljoonan kilometrin etäisyydellä ja on kiehuvan kuuma (niin kuin monet muutkin eksoplaneetat).

Ei ihme, että tohtori Smith suhtautuu ulkoavaruuden potentiaaliseen elämään kriittisesti.

Raamattu ei puhu mitään ulkoavaruuden elämästä, mutta moni darvinistista evoluutiota totena pitävä astronomi olettaa ilman muuta, että eksoplaneetat kuhisevat elämää.

Lähde:

Blake, Heidi. 2011. Alien life deemed impossible by analysis of 500 planets. The Telegraph 23.1.