lauantai 8. tammikuuta 2011

Eläinaktivisti: Ihmiskeskeinen maailmankuva aiheuttaa eläimille ongelmia”Meillekin yksilön oikeudet, kiitos”.

Joel Kontinen

Jokainen koiranomistaja tietää, että hänen lemmikkinsä on persoona. Tämä ei kuitenkaan riitä tekemään siitä ihmistä, vaikka eläinaktivistit ovat monesti nostaneet eläinten oikeudet otsikoihin. Yleensä he ovat halunneet saada miltei ihmisten oikeudet simpansseille, muille isoille apinoille ja esimerkiksi delfiineille.

Eläinten oikeuksien puolustajat haluavat häivyttää ihmisten ja eläinten erot. Tutkija Elisa Aaltola kirjoittaa Animalian verkkosivuilla:

Eläimet ovat kokevia yksilöitä, joilla on noiden kokemusten vuoksi yksilöarvoa ja siihen liittyviä oikeuksia".

Aaltolan mukaan on väärin pitää ihmistä kaiken keskipisteenä:

Usein erottelun taustalla on ihmiskeskeinen maailmankuva, jonka puitteissa ihminen on todellisuuden keskipiste. Tällainen maailmankuva on vääristynyt ja syy moniin nykypäivän ongelmiin.”

Aaltolan näkemykset kumpuavat darvinistisesta evoluutiosta, jossa kaikki elävät olennot ovat saman yksisoluisen kantaisän jälkeläisiä ja jossa ihminen ei ole kirppua arvokkaampi.

Aidossa kristillisessä maailmankatsomuksessa Jumalan kuvaksi luotu ihminen on asetettu eläinten yläpuolelle. Kaiken Luoja sanoi Aadamille ja Eevalle: ”Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."

Tämä käsky ei anna meille oikeutta rääkätä eläimiä vaan muistuttaa meitä siitä, että ne luotiin meidän hyväksemme.

Lähteet:

Aaltola, Elisa. Eläinetiikka: Eläinten arvo ja oikeudet.

Järvelä, Kaisa. 2011. Kuuluuko eläimille yksilön arvo? Aamulehti 8.1., B17.