perjantai 28. tammikuuta 2011

NASA:n moraalinen alamäkiUSA:n Apollo-ohjelman isä Wernher von Braun (1912 –1977) uskoi Jumalan luoneen maailmankaikkeuden. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Vuonna 1968 kuuta kiertäneet astronautit lukivat Genesiksen alkujakeet joulutervehdyksenään maapallon asukkaille:

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan Henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi: ’Tulkoon valo!’ Ja valo tuli…”

NASA on vajonnut moraalisesti varsin alas Apollo 8:n ja Wernher von Braunin (1912 –1977) päivistä, jolloin Jumalan nimen sai vielä mainita. Nyt ei NASA:ssa saa edes vihjaista suunnittelusta, jos haluaa säilyttää työpaikkansa.

David Coppedge on työskennellyt NASA:n Jet Propulsion Laboratoryn Cassini-hankkeessa vuodesta 1997 tietojärjestelmien asiantuntijana. Hän menetti esimiesasemansa, kun eräs kollega valitti, että hän oli lainannut työtovereilleen kaksi älykästä suunnittelua puoltavaa DVD:tä. Tällä viikolla NASA ilmoitti, että Coppedge joutuu lähtemään, koska henkilöstöä leikataan.

NASA:n syy vaikuttaa verukkeelta. On täysin epäloogista, että se antoi kenkää Coppedgelle, joka sentään oli Cassini- hankkeen pätevimpiä asiantuntijoita, eikä rivimiehille.

Mutta suunnittelu näyttää olevan punainen vaate nyky-NASA:ssa.
Lähde:

Background on David Coppedge and the lawsuit against NASA's Jet Propulsion Laboratory.