tiistai 25. tammikuuta 2011

Tutkimuskomissio: Israelilla oli oikeus pysäyttää Gazaan pyrkinyt laivasaattueTämä laiva pääsi otsikoihin viime toukokuussa. Kuva: Wikipedia.


Joel Kontinen

Toukokuussa 2010 israelilaiset kommandojoukot pysäyttivät Gazaan pyrkineen turkkilaisen avustussaattueen. Tuolloin Mavi Marmaran kannella olleet ”rauhanaktivistit” kävivät sotilaiden kimppuun teräasein.

Kymmenen sotilasta loukkaantui kahakassa. Israelilaiset joutuivat käyttämään tuliaseita saadakseen aktivistit rauhoittumaan, ja yhdeksän näistä kuoli ja useat loukkaantuivat.

Populaarimedia tuomitsi tapansa mukaan israelilaisten toimet.

Israel asetti tutkimuskomission selvittämään välikohtauksen kulkua. Israelilaisten asiantuntijoiden lisäksi komissioon kuului myös kaksi arvostettua ulkomaista tarkkailijaa: Lordi David Trimble oli neuvottelemassa rauhaa Pohjois-Irlantiin ja palkittiin vuonna 1998 Nobelilla. Kanadalainen prikaatinkenraali (evp.) Ken Watkin puolestaan tutki Ruandan kansanmurhaa.

Komissio päätyi siihen, että Israelilla oli kansainvälisen oikeuden nojalla oikeus pysäyttää alus, josta potentiaalisesti oli vaaraa sen turvallisuudelle.

Raportoidessaan komission päätöksestä esimerkiksi BBC ei edes maininnut, ketkä ei-israelilaiset olivat toimineet asiantuntijoina komissiossa.


Lähteet:

Israel inquiry finds Gaza aid flotilla raid 'was legal'
BBC News 23.1. 2011.

Flotilla Report: BBC Plumbs the Depths. Honest Reporting 24.1. 2011.