sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Iran uhkaa teloittaa kotiseurakunnan pastorin

Joel Kontinen

Islamista luopuminen tietää vaikeuksia, etenkin muslimimaissa. Vuonna 2009 iranilainen tuomioistuin langetti Youssef Nadarkhanille kuolemantuomion, koska hän oli hylännyt islaminuskon.

Poliisi pidätti Nadarkhanin ensimmäisen kerran jo vuonna 2006. Pienen kotiseurakunnan pastorina toimivan Nadarkhanin tapausta on puitu Iranin korkeimmassa oikeudessa. Häntä uhkaa hirttotuomio, jos oikeus toteaa hänet syylliseksi.

Nadarkhanin tapauksessa on tullut outo käänne. Kun sekä USA:n että Ison-Britannian johto oli vedonnut Iraniin, iranilaiset muuttivat hänen vangitsemisperusteitaan. Reutersin mukaan Iran oli todennut Nadarkhanin syylliseksi ”turvallisuusrikoksiin” ja bordellin pitoon.

Viime vuoden joulukuussa julkaistussa syytteessä puhuttiin kuitenkin ainoastaan islamista luopumisesta, joka Iranin oikeusoppineiden mukaan on kuolemalla rangaistava rikos, joten syytteen muuttaminen tässä vaiheessa tuntuu omituiselta.

Auringon alla ei näytä olevan mitään uutta. Ainakin yhdessä totalitaarisessa valtiossa oli jo kauan ennen Internetin aikaa tapana todeta toisinajattelijat mielisairaiksi ja lähettää heidät hoitoon. Iran näyttää omaksuneen samantapaisen strategian.
Lähde:

Iranilaista kristittyä pappia uhkaa kuolema. Aamulehti 8.10., A10.