lauantai 15. lokakuuta 2011

Aamulehti heräsi: ”Helluntailaistyyppisen kristillisyyden nousu on yksi aikamme megatrendeistä”Jeesuksen seuraajien lukumäärä kasvaa räjähdysmäisesti kolmannessa maailmassa. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Valtamedia on pitkään spekuloinut ajatuksella kristinuskon kuolemasta. Aamulehti poikkesi äsken ruodusta julkaisemalla Helsingin yliopiston dogmatiikan dosentin Jyri Komulaisen kirjoituksen, jossa hän pitää helluntailais-karismaattisen kristillisyyden nopeaa kasvua hätkähdyttävänä.

Aikamme helluntailiike sai alkunsa Los Angelesissa vuonna 1906. Helluntailais-karismaattisten kristittyjen kasvu on ollut huikea: nollasta viiteensataan miljoonaan reilussa vuosisadassa.

Kasvu on viime vuosina ollut voimakkainta Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa.

Helluntailaistyyppisen kristillisyyden nousu onkin yksi aikamme megatrendeistä, joka on valitettavasti jäänyt mediassa usein noteeraamatta”, Komulainen kirjoittaa.

Euroopan valtakirkot ovat menettäneet jäseniään, koska ne eivät ole jaksaneet pitää kiinni Raamatun auktoriteetista. Kolmannen maailman kristityt sitä vastoin luottavat Jumalan Sanaan, ja heille esimerkiksi perinteinen käsitys avioliitosta on selviö. He myös uskovat, että Jumala vastaa rukouksiin ja parantaa sairaita.

Vaikka kolmannen maailman herätyskristityillä voi olla opillisia puutteita, meidän tulisi Komulaisen mukaan ”luopua vanhentuneesta mielikuvasta, jonka mukaan kristinusko on valkoisen miehen uskonto”.


Lähde:

Komulainen, Jyri. 2011. Ei vain valkoisen miehen uskonto. Aamulehti 15.10., A2.