tiistai 25. lokakuuta 2011

Kummallinen väite Aamulehdessä: ”evoluutio sopii kaikkiin havaintoihin”Darvinistiset selitykset ovat monesti apinatarinoita.


Joel Kontinen

Aamulehden juttu Tiede on Tie Totuuteen on synnyttänyt varsin paljon keskustelua. Hiljattain Sakari Lahti vetosi oletettuihin vuosimiljardeihin, jotka hänen mielestään ovat voineet tehdä elämän synnyn mahdolliseksi:

Elämällä oli aikaa syntyä maapallolle miljardien vuosien ajan, eikä tätä aikaskaalaa voi mikään teoreettinen laboratoriokoe korvata,” hän sanoo selittääkseen, miksi elämän synnyn kokeet ovat epäonnistuneet.

Lahden näkemyksellä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa, vaan se perustuu puhtaasti uskoon. Elämän syntyyn tarvitaan muutakin kuin aikaa ja vettä.

Lahden mukaan ”evoluutio sopii kaikkiin havaintoihin”. Väite on kummallinen. Darvinistiset evoluution selitykset ovat monesti silkkaa satuilua.

Emeritusprofessori Philip Skell, hiljattain kuollut USA:n tiedeakatemian jäsen, kritikoi tällaista darvinistista tarinointia varsin ankarasti The Scientist –lehdessä:

Luonnonvalinta tekee ihmisistä itsekeskeisiä ja aggressiivisia – paitsi kun se tekee heistä altruistisia ja rauhantahtoisia. Tai luonnonvalinta tuottaa viriilejä miehiä, jotka levittävät siementään innokkaasti – paitsi kun se suosii miehiä, jotka ovat uskollisia suojelijoita ja elättäjiä. Kun selitys on niin joustava, että se selittää minkä tahansa käyttäytymisen, sitä on vaikea testata kokeellisesti.”

Lähteet:

Jatkot. Aamulehti 25.10. 2011, B14.

Skell, Philip S. 2005. Why do we invoke Darwin? Evolutionary theory contributes little to experimental biology. The Scientist 19(16):10 (29.8.).