lauantai 29. lokakuuta 2011

Ison-Britannian lehdistö syyttää Richard Dawkinsia pelkuruudestaRichard Dawkins ei halua keskustella perimmäisistä kysymyksistä julkisuudessa. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Richard Dawkins esittelee mielellään näkemyksiään julkisuudessa. Mutta hän karttaa foorumeja, joilla hänen maailmankatsomustaan voitaisiin analysoida kriittisesti.

Dawkins kieltäytyi hiljattain väittelemästä kristinuskon puolustajana tunnetun tohtori William Lane Craigin kanssa. Dawkins ilmoitti, että hän ei halua esiintyä samalla keskustelufoorumilla "kansanmurhan puolustajan kanssa.”

Richard Dawkins viittasi Jumalan antamiin ohjeisiin Neljännessä Mooseksen kirjassa. Ohjeet koskivat Kanaanin valloitusta.

Dawkins lainasi Craigin tekstiä, joka käsitteli käskyä tuhota lastenmurhistaan ja huonosta moraalistaan tunnetut kanaanilaiset. Craig sanoi, että tämä kuvaus

loukkaa moraalista tietoisuuttamme. On kuitenkin ironista, että länsimaissa meidän moraalinen tietoisuutemme on pitkälti – ja monille ihmisille tiedostamattomasti – peräisin juutalais-kristillisestä perinnöstämme, joka on opettanut meille sen, että ihmiset ovat luonnostaan arvokkaita ja että meidän tulee toimia oikeudenmukaisesti eikä oikukkaasti ja että rangaistuksen tulee vastata rikosta.”

Dawkins ei lainannut tätä osaa Craigin tekstistä.

Ison-Britannian lehdistö on tulkinnut Dawkinsin päätöksen pelkuruudeksi. Lehdet pitävät kansanmurhaan vetoamista heikkona verukkeena. Daniel Came kirjoittaa The Guardianissa:

Kun otamme huomioon, että uusateistien dialektisessä asevarastossa ei juurikaan ole varteenotettavia argumentteja, ei liene ihme, että Dawkins ja Grayling [toinen tunnettu ateisti, joka kieltäytyy väittelemästä Craigin kanssa] eivät varsinaisesti jonota julkiselle foorumille keskustellakseen Craigin kaltaisen älyllisesti tinkimättömän teistin kanssa, koska heidän näkemyksensä voidaan silputa ja heidän argumenttinsa riittämättömyys paljastaa.”

Came päättelee: “On varsin selvää, että Dawkins käyttää näitä kommentteja opportunistisesti savuverhona peittääkseen todellisen syyn, miksi hän kieltäytyy väittelemästä Craigin kanssa.”

Dawkins lienee huomannut, että väittely saattaa hyvinkin paljastaa yleisölle, millaiset ateistisen keisarin uudet vaatteet ovat.

Historioitsija Tim Stanley päättää The Telegraphissa julkaistun artikkelinsa sanoihin: “Craigissa Dawkins kohtasi vertaisensa. Joonan tavoin hän kohtasi totuuden ja juoksi karkuun.”

Lähteet:

Came, Daniel. 2011. Richard Dawkins's refusal to debate is cynical and anti-intellectualist. The Guardian. (22.10.).

Stanley, Tim. 2011. Richard Dawkins is either a fool or a coward for refusing to debate William Lane Craig. The Telegraph. (21.10.).