sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Aamulehti: Jari Tervo pelkää uskonsotaaJari Tervo pelkää kristittyjen ja muslimien yhteentörmäystä. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Ilmassa on sellaista, että elämme uskonsodan aattoa. Kristityn maailman ja muslimien maailman törmäys voi olla lähellä”, kirjailija Jari Tervo kertoo Aamulehden tuoreessa haastattelussa.

Kristitty maailma on käsitteenä omituinen. Tässä maailmanajassa, jossa teologien mukaan Jumalan valtakunta on tullut jo nyt mutta ei kuitenkaan vielä, emme voi puhua kristitystä maailmasta kuin ehkä sosiologisena tai poliittisena käsitteenä.

Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä” (Luuk. 17:21), Jeesus sanoi. Ja kun Jumalan valtakunnan arvot vaikuttavat ihmisen sisimmässä, hän ei halua sotia lähimmäisiään vastaan.

Muslimit pyrkivät kaikin keinoin estämään tätä toistaiseksi vielä näkymätöntä Jumalan valtakuntaa leviämästä – monesti jopa väkivalloin.

Kristinusko ei sitä vastoin ole miekkalähetys, vaan siinä evankeliumi on Jumalan voima (kreikaksi dynamis, josta saamme sanan dynamiitti).

Apostoli Paavalin mukaan kristittyjen keinot edistää evankeliumin leviämistä eroavat suuresti maallisista menetelmistä: ”Sillä meidän sota-aseemme eivät ole lihalliset, vaan ne ovat voimalliset Jumalan edessä hajottamaan maahan linnoituksia. Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.” (2. Kor. 10:5-6).

Evankeliumi vaikuttaa sisäisesti niissä, jotka sen ottavat vastaan, ja se muuttaa maailman. Jo alussa kristinuskon vastustajat väittivät, että apostolit olivat kääntäneet maailman ylösalaisin.Lähde:

Jokinen, Juha Veli. 2011. Jari Tervo, feministi. Aamulehti 2.10., B15.

kristinusko, islam