lauantai 10. toukokuuta 2014

Richard Dawkins, järjen palvonta ja Ranskan vallankumous

220 vuotta sitten järjen palvonta vei monet giljotiiniin. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Richard Dawkins pyrkii antamaan itsestään sen kuvan, että hän luottaa ihmisen älyyn, vaikka hänen omaksumansa näennäistieteellinen ideologia (sekulaarinen naturalismi eli ateismi) onkin pohjimmiltaan äärimmäisen epälooginen.

Ranska kuohui 220 vuotta sitten. Vallankumouksen johtajat olivat nostaneet järjen jumalaksi, mutta Ranska ei vaikuttanut kovinkaan järjelliseltä. Giljotiini oli vienyt yli 16 000 ihmisen hengen.

Uusien vallanpitäjien johtomies Robespierre alkoi pelätä, että järjen palvonta saisi kansan moraalin luhistumaan perusteellisesti. Johtajat päättivät vaihtaa järjen palvonnan Korkeimman Olennon eli eräänlaisen deistisen Jumalan palvonnaksi, mutta sekään ei estänyt väkivallan jatkumista, ja Robespierre joutui itse giljotiiniin.

Richard Dawkins ei kaikesta päätellen ole oppinut kovinkaan paljon historiasta. Hän nostaa ihmisen älyn (reason) kaiken mitaksi, vaikka monet ateistiset vallankumoukset (esimerkiksi Ranskassa, Neuvostoliitossa, Kiinassa, Kamputseassa) ovat osoittaneet, että Jumalan syrjäyttäminen ja älyn jumalointi johtavat kauhun valtakauteen.


Lähde:

Graves, Dan. 2007. French Revolution Cult of Supreme Being. Christianity.com