tiistai 6. toukokuuta 2014

YLE:n dokumentti Uskonnottomat: Richard Dawkins näkee ”solujen salaliittoja” ja uskonnon kuoleman

Sigmund Freud olisi voinut saada kiinnostavia oivalluksia Richard Dawkinsin puheista. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Olisi ollut kiinnostavaa kuulla, mitä Sigmund Freud olisi päätellyt, jos hän olisi saanut Richard Dawkinsin toimistonsa sohvalle. YLE:n hiljattain esittämä dokumentti Uskonnottomat kertoo kiinnostavia piirteitä meille jo tutuksi käyneestä surullisen hahmon ritarista.

Richard Dawkins äimästelee kuullessaan, että vain yksi USA:n kongressin 535 jäsenestä tunnustaa olevansa ateisti. Hänen mielestään tämä ei voi olla totta, koska hän uskoo, että uskonnot ovat henkitoreissaan. Hän epäilee, että John F. Kennedy, Bill Clinton ja Barack Obama o(li)vat kaappiateisteja.

Vanha ystävämme Richard Dawkins ei ilmeisesti seuraa aikamme megatrendejä kovinkaan tarkasti. Darwinin ja Dawkinsin kotimaassa jopa anglikaanikirkko on kahden vuoden aikana perustanut keskimäärin 4 – 5 tytärseurakuntaa tai kristillistä yhteisöä joka viikko. Ja Kiinassa ja Iranissa kristilliset kotikirkot kasvavat häkellyttävää vauhtia.

Dawkins kiistää Jumalan olemassaolon. Freud olisi myös saattanut ihmetellä, miksi surullisen hahmon ritarin roolin omaksunut Dawkins jaksaa silti taistella mielikuvitusolentoa vastaan.

Uskonnottomat tarjoaa Freudille lisää materiaalia: Dawkins sanoo, että solumme juonittelevat yksissä tuumin. Hän sanoo rakastavansa tiedettä, mutta vaikka monet ateistit ovat mieltyneet salaliittoteorioihin, en ole kuullut kenenkään muun yhdistävän soluja salaliittoihin.

Surullisen hahmon ritarilta sekin onnistuu. Dawkins sanoo olevansa kiinnostunut totuudesta, mutta hän on kiinnostunut tieteestä vain siinä määrin kuin se vahvistaa hänen vahvoja ateistisia ennakkokäsityksiään. Tiede ei hänelle ole totuuden etsintää vaan ateistisen selityksen etsintää. Hän ei edes halua kuulla Raamatun luotettavuutta tukevaa arkeologian ja historian todistusta Jeesuksen elämästä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta – ilmeisesti kognitiivisen dissonanssin pelosta.

YLE:n dokumentissa Richard Dawkins ja fyysikko Lawrence Krauss matkustelevat mantereelta toiselle ja ottavat vastaan suosionosoituksia muilta jumalankieltäjiltä. He heristävät välillä nyrkkiään Jumalalle, johon he eivät usko, ja sanovat, että mitä vähäpätöisempiä ihmiset ovat, sitä hienompaa se on.

Mitähän Freud tuumaisi?

Lähde:

Dokumenttiprojekti: Uskonnottomat. TV1. 19.4., klo 20:50.