sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tappaako evoluutio taiteen? Charles Darwinin esimerkki

Charles Darwin ei voinut sietää William Shakespearen (yllä) runoutta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

William Shakespearen syntymästä tuli äskettäin kuluneeksi 450 vuotta. Laura Keynes kirjoitti hiljattain Standpoint-lehdessä, miten hänen isoisoisoisänsä Charles Darwin suhtautui runouteen ja taiteisiin laajemminkin:

En kestä sitä, että lukisin edes yhden rivin runoutta. Olen viime aikoina yrittänyt lukea Shakespearea, ja olen huomannut, että se on niin sietämättömän yksitoikkoista, että se on kuvottanut minua. Olen miltei myös menettänyt kykyni nauttia maalauksista tai musiikista”, Charles Darwin kirjoitti.

Jos ihminen uskoo, että kaikki on pelkistettävissä atomien liikkeiksi ja millään ei ole loppujen lopuksi mitään tarkoitusta, hän menettää tunteen pyhyydestä. Hän voi lopulta myös menettää esteettisen näkökykynsä. Hän ei kykene enää huomaamaan, että maailmassa on paljon kauneutta.

Ateismi ei inspiroi taidetta, mutta Jumalan kuvaksi luotu ihminen pystyy luomaan kauneutta ja nauttimaan siitä. Monet suuret taiteilijat ja muusikot löysivät inspiraatiota Raamatusta.

Materialistisen /naturalistisen maailmankatsomuksen onttous sai Laura Keynesin kääntymään kristinuskoon. Hän lainaa filosofi Roger Scrutonia, jonka mukaan materialistinen maailmankuva köyhdyttää ihmistä.

Lähde:

Keynes, Laura. 2014. Encounter with the Sacred Realm. Standpoint (5/2014).