sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Orgaanisia yhdisteitä “50 miljoonaa” vuotta vanhan matelijan ihossaDakota, ”67 miljoonaa vuotta vanha” edmontosaurus, tunnetaan hämmästyttävän hyvin säilyneestä ihostaan. Kuva: Flikr/ Wikipedia. Tutkijat löysivät hiljattain vieläkin paremmin säilynyttä muinaista ihoa.

Joel Kontinen

“50 miljoonaa” vuotta sitten kuolleen matelijan iho muistuttaa koostumukseltaan sikäli paljon sen nykyisin elävien lajitovereiden ihoa, että tutkijoiden on toisinaan vaikea tietää, kumpi on peräisin fossiilista ja kumpi elävästä eläimestä.

Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jonka Manchesterin yliopiston tutkijat Roy Wogelius ja Phil Manning julkaisivat Royal Society Proceedings B: Biology-lehdessä.

Mutta koska vuosimiljoonien epäileminen ei ole suotavaa tiedepiireissä, tutkijoiden on tyydyttävä hämmästelemään, miten hyvin pehmeät kudokset säilyvät – ja miksi ne muistuttavat moderneja kudoksia.

Tohtorit Wogelius ja Manning tutkivat Utahista löydetyn hämmästyttävän hyvin säilyneen matelijan ihoa infrapunateknologialla Manchesterin yliopistossa ja huomasivat amideja sen iholla.

Luettelo fossiileiden säilyneistä pehmeistä kudoksista ja periaatteessa heikosti säilyvistä yhdisteistä pitenee kaiken aikaa.

Tällainen säilyminen tuskiin tukee darvinistista evoluutiota.


Lähde:

First Image of Protein Residue in 50-Million-Year-Old Reptile Skin. ScienceDaily 23.3.2011.