lauantai 26. maaliskuuta 2011

Piraattipuolueen ehdokas pelkää luomisoppia - ja mainostaa Richard DawkinsiaPiraattipuolueen ehdokas mainostaa Richard Dawkinsia vaalien alla. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Vapaa-ajattelijat kysyivät eduskuntavaaliehdokkailta näiden näkemyksiä esimerkiksi kouluopetuksesta. 21 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että evoluutiota pitäisi opettaa "yhtenä selityksenä, jonka rinnalla on mm. luomisoppi".

Kaikkien pääpuolueiden ehdokkaiden joukossa oli niitä, jotka kaipasivat vaihtoehtoja darvinismille. Oli odotettua, että eniten näitä oli Kristillisdemokraattien ja Keskustan listoilla, mutta myös esimerkiksi vihreiden ehdokkaista kolme ei tyytynyt darvinistiseen monopoliin.

Tästä nousi melkoinen hälinä Uuden Suomen sivustoilla.

Piraattipuolueen ehdokas Ahto Apajalahti yritti noukkia irtopisteitä esiintymällä luonnontieteiden puolustajana. Samalla hän tuli mainostaneeksi Richard Dawkinsin kirjaa The Greatest Show On Earth (2009, suom. Maailman hienoin esitys: Evoluution todisteet), joka aitoon dawkinsimaiseen tapaan sisältää vanhoja ja harhaanjohtavia ”todisteita”.

Dawkinsin tiedot esimerkiksi geneettisestä koodista, sikiönkehityksestä ja ihmisen silmän rakenteesta (lue lisää englanniksi täältä) ovat pahasti vanhentuneita.

Darvinistisen perinteen mukaisesti myös Dawkinsilla on ollut tapana hermostua, kun evoluutiokyselyt ovat osoittaneet, että hyvin monet epäilevät hänen mieliteoriaansa.

Monet luonnossa ilmenevät ratkaisut ovat ällistyttävän nerokkaita. Bill Gates esimerkiksi sanoo, että DNA on kuin tietokoneohjelma, joskin hienompi kuin mitä ihminen on koskaan pystynyt kehittämään.

Ei siis ole ihme, että monet pitävät darvinistista evoluutiota vanhentuneena ja epäonnistuneena selityksenä.

Lähteet:

Apajalahti, Ahto. 2011. Ehdokkaat sekaisin evoluutiosta. 24.3.

Vaalikone paljasti kreationistit – ”Olen sanaton”. Uusi Suomi.