lauantai 5. maaliskuuta 2011

Tuomas Enbuske ja Raamatun (näennäiset) ristiriidatTuomas Enbuske näkee tässä kirjassa ristiriitoja.Joel Kontinen

Vaikka Tuomas Enbusken toimittaman ohjelmasarjan nimi onkin Sivistyksen käsikirja, ainakaan Raamattua tarkasteleva jakso ei vastaa nimeään, sikäli paljon virheellistä tietoa siinä tarjotaan.

Enbuske kävelee kahden muun valkokaapuisen kanssa pitkin Helsingin katuja iso musta Raamattu kainalossa ja lukee siitä näennäisen umpimähkäisesti jakeita ja välillä (vaihdettuaan vaatteita) pysähtyy keskustelemaan papin, uskontotieteilijän, akatemiatutkijan ja filosofian tohtorin kanssa uskonnosta, sen syistä ja paratiisista.

Enbuske onnistuu sotkemaan esimerkiksi Israelille annetun seremonialain ja Uuden testamentin opetuksen varsin lahjakkaasti. Kun Raamatusta valitaan sattumanvaraisesti jakeita sieltä täältä, niin kuin toimittaja Enbuske tekee, tulos voi olla kiinnostava, vaikkapa näin: ”Juudas meni ja hirtti itsensä” – ”Mene ja tee sinäkin samoin”. (Tätä ei mainittu ohjelmassa, mutta Mooseksen kirjojen ohjeet vaatteista ja miesten parrasta kuulunevat samaan kategoriaan kuten myös heitto, ettei torstai-sanaa saisi mainita, koska se on vieraan jumalan, Thorin, nimen lausumista.)

Kun ohjelman perusoletus on se, että evoluutio on totta ja Raamattu on yhden muinaisen heimon tarina, voi hyvin arvata, miten asiaa käsitellään. Enbuske ja hänen haastattelemansa henkilöt näkevät ristiriitoja siellä, missä jo kontekstiin perehtyminen voisi osoittaa, ettei ristiriitaa ole.

Pastori Jaakko Heinimäki yrittää selittää, miksi Vanhan testamentin ”suuret myytit”, kuten esimerkiksi näkemys maailman luomisesta, eivät voi vastata ”modernin luonnontieteen saavutuksia”. Heinämäki koettaa myös löytää yhtymäkohtia kreikkalaisen mytologian ja evankeliumeissa kerrotun neitseestäsyntymisen välillä.

Uskontotieteilijä Tom Sjöblom kertoo uskonnon hyödyllisyydestä evoluution kannalta, akatemiatutkija Susanne Dahlgren vertaa Raamattua Koraaniin ja tohtori Jani Närhi jutustelee niitä näitä paratiisikäsityksistä.

Dalgren oli ainoa, joka pyrki olemaan objektiivinen.

Ohjelma heijastaa ääriliberaalista raamatuntulkintaa, joka on valittavan yleistä nyky-Suomessa.

Lähde:

Tuomas Enbuske - Sivistyksen käsikirja. YLE TV1. Perjantai 4.3. klo 21.00. Ohjelma on nähtävissä Ylen Areenassa viikon ajan.