keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Tutkijat suhtautuvat skeptisesti avaruusperäisen elämän löytymiseenMeteoriitit voivat olla hyvin hauraita, joten maaperäinen elämä saattaa tunkeutua niihin. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Media on ollut yllättävän vaitonainen uusimmasta ulkoavaruuden elämää koskevasta väitteestä. Helsingin Sanomat tosin raportoi uutisesta lyhyesti.

NASA:n astrobiologi Richard Hoover kertoi löytäneensä merkkejä ulkoavaruudesta peräisin olevasta elämästä meteoriiteista.

Hoover julkaisi löytönsä Journal of Cosmology-lehdessä. Lehti ei ole tavallinen tiedejulkaisu, vaan sen tarkoitus on markkinoida panspermia-hypoteesiä eli näkemystä, jonka mukaan elämä tuli maapallolle ulkoavaruudesta.

Lehden toimitusjohtaja Lana Tao ilmoitti helmikuun puolivälissä, että se lakkaa ilmestymästä toukokuussa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Hoover kertoo avaruusperäisen elämän löytymisestä. Edelliset löydöt ovat osoittautuneet uutisankoiksi.

Monet asiantuntijat suhtautuvat skeptisesti uutiseen. Heidän mielestään Maan elämän (mikrobien) on helppo tunkeutua hauraaseen meteoriittiin.

Kaiken lisäksi NASA ilmoitti, että sillä ei ole mitään tekemistä Hooverin tutkimuksen kanssa.

NASA:n varovaisuus on ymmärrettävää. Viime joulukuussa se ilmoitti arseenia hyödyntävästä bakteerista. Tutkimusta kritikoitiin varsin ankarasti.

Lähde:

Ball, Philip. 2011. The aliens haven't landed. Nature News. (8.3.)