sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

BBC:n villi tulkinta: Jumalalla oli vaimoBBC:n ohjelmassa väitetään, että kanaanilainen hedelmällisyyden jumalatar Asera oli Jahven puoliso. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

BBC:n uusi Lähi-idän uskonnoista kertova sarja The Bible's Buried Secrets paljastaa, että Jahvella oli puoliso, jonka nimi oli Asera.

Muinaiset israelilaiset palvoivat sekä Jumalaa että jumalatarta temppelissään, kertoo ohjelman kirjoittaja teologi Francesca Stavrokopoulou. Hän selittää, että Vanhan testamentin 1. Kuningasten kirjassa sanotaan naisten kutoneen rituaaliasuja Aseralle ja tämän patsaan olleen temppelissä.

Stavrokopoulou on aiemmin väittänyt, että Moosesta ei oikeasti ollut olemassa.

Tohtori Stavrokopoulou kertoo Siinailta löydetystä, 700-luvulle eKr. ajoitetusta kivitaulun kappaleesta, jossa mainitaan "Jahve ja hänen Aseransa". Hän päättelee tämän perusteella, että Aseran täytyi olla Jahven puoliso.

Löytöön liittyy pieni ongelma: alkuperäinen taulu on kadonnut ja jäljellä on ainoastaan kopioita. Israelin ja Egyptin muinaislöydöistä vastaavat viranomaiset eivät tiedä, missä ja milloin se hävisi.

Stavrokopoulou astuu salaliittoteorioiden maailmaan ehdottamalla, että joku innokas Raamatun puolustaja olisi kätkenyt sen.

Raamatun ei kuitenkaan tarvitse pelätä arkeologiaa, sikäli usein muinaislöydöt ovat tukeneet sen historiaa. (Lue lisää tästä, tästä, tästä ja tästä.)

Kreikkalaissyntyinen Stavrokopoulou kertoo olleensa jo lapsena kiinnostunut Kreikan muinaisista jumaltaruista. Olympus-vuoren jumalat viettivät melko värikästä elämää, ja heiltä ei puolisoja juurikaan puuttunut.

Stavrokopoulou näyttää käyttäneen taustaansa varsin luovasti ja otaksuneen, että Vanhan testamentin Jumala muistuttaa Olympus-vuoren asukkaita.

Siinä missä Kreikan tarinat ovat myyttejä, Raamattu kuvaa todellisia historiallisia tapahtumia.

On hyvä muistaa, että israelilaiset alkoivat palvoa Aseraa sen jälkeen, kun he olivat hylänneet Jahven. Monet Vanhan testamentin profeetat varoittivat epäjumalanpalvonnasta ja esimerkiksi Elia kävi historiallisen kamppailun Baalin ja Aseran pappeja vastaan Karmel-vuorella.

Lähde:

Stavrokopoulou, Francesca. 2011. Why the BBC's new face of religion believes God had a WIFE Mail Online (6.3.).