torstai 10. marraskuuta 2011

Arkkipiispan Genesis ei ole Jeesuksen GenesisLinnean Societyn julkaisema kuva Ernst Haeckelistä, jonka kirjoituksista suomalaiset oppivat evoluutiosta. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Aamulehden toimittaja kysyi arkkipiispa Kari Mäkiseltä tämän näkemystä luomisen ja evoluution välisestä debatista. ”Isolta osalta tämä keskustelu käytiin mielestäni Suomessakin läpi noin sata vuotta sitten”, arkkipiispa sanoi.

Kiinnostava väite. Sata vuotta sitten suomalaiset kuulivat darvinistisesta evoluutiosta Ernst Haeckeliltä, joka tunnetaan sikiökuvien väärennöksistä ja mielikuvitusolennoista, joilla hän todisteli maailmankatsomustaan.

Raamatun alkukertomus on kuvaamistavaltaan myyttinen, eikä sen tehtäväkään ole sama kuin tieteen”, arkkipiispaa sanoo, ”Tiede avaa meille tietoa siitä, miten tämä kaikki on syntynyt. Raamattu vastaa kysymykseen, miksi tämä on syntynyt.”

Vanhan testamentin ja heprean kielen asiantuntijat ovat täysin eri mieltä Mäkisen kanssa Genesiksestä. He pitävät sitä historiana.

Myös Jeesus ja Uuden testamentin kirjoittajat uskoivat Genesiksen olevan historiaa. Meidän on siis valittava, uskommeko arkkipiispaa vai Jeesusta, joka Raamatun mukaan on kaiken Luoja.

Lähde:

Mörttinen, Martti. 2011. Usko, tieto ja nöyryys. Kirkko: Arkkipiispan mielestä evoluution ja kreationismin suhde selvitettiin jo sata vuotta sitten. Aamulehti 10.11., B20.