lauantai 5. marraskuuta 2011

Suunnittelua luonnossaEroosio voi kaivertaa kanjoneja, mutta harva uskoo, että se pystyy kaivertamaan presidenttejä. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Skeptikot väittävät monesti, että luonnossa havaittava suunnittelu on illuusio. Richard Dawkins esimerkiksi sanoo: “Tarkoituksen illuusio on niin voimakas, että jopa biologit käyttävät hyvää suunnittelua työhypoteesinaan.”

Harva uskoo, että eroosio olisi voinut kaivertaa USA:n presidenttien hahmot Mount Rushmoren rinteeseen. He eivät kuitenkaan välttämättä suhtaudu yhtä loogisesti suunnitteluun, joka on kaikin puolin huomattavasti ilmeisempää ja älykkäämpää: ihmisen solu käyttää nanoteknologiaa kommunikoidessaan ympäristönsä ja muiden solujen kanssa.

Moni torjuu suunnittelun ensisijaisesti ideologisista syistä.

Apostoli Paavali kirjoitti Rooman kristityille: “Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.” (Room. 1:19-20).

Lähde:

Dawkins, Richard. 1995. River Out of Eden. London: Phoenic.