sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Uusi käänne Aamulehden evoluutiokeskustelussa: punkkariprofessori haastaa Richard DawkinsinEläintieteilijä, professori ja punkkari Greg Graffin ei pidä uusateistien agendasta. Kuva Richard Acosta, Wikipedia.Joel Kontinen

Aamulehden evoluutiokeskustelu sai yllättävän käänteen. Sosiologian opiskelija Toni Ahvenainen pohtii kehitysoppia professori Greg Graffinin ajatusten pohjalta. Graffin tunnetaan myös Bad Religion –punkkaribändin solistina.

Suurin osa Ahvenaisen (ja siis Graffinin) ajatuksista on päteviä kannanottoja, jotka osoittavat, että darvinismin äänekkäät puolustajat ovat tehneet lempiteoriastaan kaiken selittävän dogmin, jota ei missään tapauksessa saa epäillä.

Varhaiset evoluutioteoriaa kehittäneet biologit tutkivat luontoa kristillisen maailmankuvan ohjaamina ja uskoivat vakaasti, että Jumala teki luonnosta tarkoituksenmukaisen,” Ahvenainen kirjoittaa.

Väite on ainakin osittain harhaanjohtava. Toisin kuin yleensä uskotaan, Charles Darwin ei keksinyt evoluutiota. Esimerkiksi hänen isoisänsä Erasmus Darwin jo leikki kehitysajatuksella, mutta tältä puuttui mekanismi (luonnonvalinta), jota olisi voinut käyttää selittääkseen lajien muutokset.

Todellisuudessa monet evoluution kehittäjät vastustivat kristinuskoa (tai ainakin kirkkoa), ja halusivat selityksen, joka tekisi Luojasta tarpeettoman.

Moderni biologia on korvannut suunnittelija-Jumalan luonnonvalinnan rautaisella voimalla, mutta se ei ole onnistunut irrottautumaan perusasetelmasta, jossa luontoa hallitsee viisas järjestys.”

Tämä on absurdista, koska suunnittelun puute johtaa todellisessa elämässä kaaokseen ja epäjärjestykseen.

Ahvenaisen mukaan myös evoluutiota popularisoivassa kirjallisuudessa ”ihaillaan usein luonnon älykkäitä ratkaisuja”. Tämä pitää paikkansa. Valitettavasti persoonatonta luontoa pidetään nerokkaiden ratkaisujen kehittelijänä, kun kaikki selitetään naturalistisesti.

Ateistinen ajattelu ei tarjoa perustaa rakentavalle maailmankatsomukselle, sillä se perustuu negaatiolle.” Tämä on miltei suora lainaus C. S. Lewisin oppi-isältä G. K. Chestertonilta, joka lausui sen satakunta vuotta sitten. Se pitää edelleenkin paikkansa.

Ateistisessa ajattelussa vaikuttaa pohjimmiltaan kristillisestä kulttuurista peräisin oleva tarve kapinoida Jumalaa vastaan.”

Moni muukin on huomannut tämän. Olemattoman vastustaminen ei ainakaan kerro loogisuudesta.

Ahvenainen ja Graffin kritikoivat etenkin Richard Dawkinsin ristiretkeä uskontoa vastaan: ”Darwinin alun perin lajien muuntelua selittävästä teoriasta on tullut dogmaattinen totuus, jonka sisään maailmaa yritetään ahtaa.”

Näinhän se on. Ateismilta putoaisi pohja, jos sen kannattajat joutuisivat myöntämään, että darvinistinen evoluutio ei selitä lajien monimuotoisuutta. Ei se selitäkään, joten ainoa, mitä jää jäljelle, on dogmaattisuus.

Lähde:

Ahvenainen, Toni. 2011. Punkkari vs. kehitysoppi. Aamulehti 13.11., B14.