perjantai 25. marraskuuta 2011

Harvinaisen ytimekästä tekstiä evoluutiosta


Christianity Today lipsui hiljattain Genesiksen kaidalta tieltä.

Joel Kontinen

Keuruun paikallislehdessä oli tänään harvinaisen ytimekästä tekstiä evoluutiosta. Kanttori Heikki Koljonen pohdiskeli Sanan äärellä -palstalla, miksi evankelis-luterilaisessa kirkossa väitellään eutanasiasta ja homoliitoista eli aiheista, joiden pitäisi Raamatun valossa olla selviä jokaiselle kristitylle.

Uskonto nimeltä evoluutio on vallannut maailman ja suuren osan kristikunnastakin niin, että pidämme luomiskertomusta vain muinaisten paimentolaisten legendana. Ja jos Raamattu alkaa sadulla, ei ole syytä olettaa, että jatkossakaan seuraisi vakavammin otettavaa tekstiä.”

Koljosen argumentointi on hyvin johdonmukaista. Hän sanoo, että jos hän olisi Paholainen, hän pitäisi luomisen kiistämistä ”nerokkaana strategiana johdattaa ihmisiä pois Jumalan pelastavan ja rakastavan Sanan vaikutuspiiristä.”

Jeesus ja apostolit vetosivat johdonmukaisesti Vanhan testamentin kirjoituksiin mm. luomisesta ja vedenpaisumuksesta. Raamattu viittaa luomiseen yli 300 kertaa. Voidaan tiivistää, että ilman luomisuskoa ei ole kristinuskoa.”

Koljonen toteaa kirjoituksessaan, että Kristus ”on myös luomistapahtuman keskus, Sana, joka oli alussa, ja jonka voimalla kaikki on syntynyt.”

Koljonen ei ole ensimmäinen, joka kutsuu evoluutiota uskonnoksi. Darvinismin omaksunut tieteenfilosofi Michael Ruse tunnusti vuonna 2000: ”Evoluutio on uskonto. Tämä piti paikkansa evoluutiosta alussa ja se pitää edelleenkin paikkansa evoluutiosta.”

Kaikki eivät pitäneet tästä tunnustuksesta, ja sitä on kritikoitu varsin ahkerasti. Darvinistinen evoluutio on selvästikin maailmanselitysmalli, joka pyrkii (mutta ei onnistu) osoittamaan, että täysin naturalistiset prosessit kykenivät synnyttämään elämän sellaisena kuin me sen nyt näemme eli elollisen maailman, joka näyttää älykkäästi suunnitellulta.

Loogisin selitys on se, että elämä on suunniteltu.Lähteet:

Koljonen, Heikki. 2011. Alussa. Suur-Keuruu 25.11., 8.

Ruse, Michael. 2000. How Evolution Became a Religion Creationists correct?: Darwinians wrongly mix science with morality, politics. National Post (13.5.)