lauantai 12. marraskuuta 2011

Uusi tutkimus: Kanalintu ylitti Atlantin lautalla


Hoatsin on sademetsässä viihtyvä eteläamerikkalainen kanalintu. Kuva: Cláudio Dias Timm, Creative Commons (CC BY-SA 2.0).
Joel Kontinen

Darvinistisen evoluution ongelmat eivät ole viime aikoina vähentyneet. Uusia ilmaantuu kaiken aikaa. Yksi tuoreimmista koskee Hoatsinin (Opisthocomus hoazin) pitkää merimatkaa.

Tätä sademetsässä viihtyvää kanalintua kutsutaan myös haisukäeksi, haisulinnuksi ja töyhtökanaksi.

Viime kuussa joukko saksalaisia, brasilialaisia ja ranskalaisia tutkijoita julkaisi Naturwissenschaften –lehdessä raportin hoatsinin alkuperästä. He vertasivat Brasiliassa löydettyjä hoatsinin luita Namibiasta löydettyihin 17 miljoonan vuoden ikäisiksi arvioituihin luihin ja päätyivät siihen, että linnun esivanhempien on täytynyt elää Afrikassa ennen Atlantin ylitystä.

Atlantin ylitys olisi tuottanut ongelmia hoatsinille. Muiden kanalintujen tavoin hoatsinkaan ei ole pitkänmatkan lentäjä, eikä se olisi voinut ylittää yli tuhat kilometriä leveää valtamerta.

Science Dailyn mukaan tutkijat eivät usko, että hoatsinin esi-isät olisivat kyenneet lentämään mantereelta toiselle, vaikka ne olisivatkin olleet hiukan parempia lentäjiä:

Afrikka ja Etelä-Amerikka olivat aikoinaan osa Gondwanaksi kutsuttua supermannerta, mutta se oli hajonnut jo paljon yli 20 miljoonaa vuotta sitten, ja Atlantti erotti mantereet toisistaan. Hoatsinin on siis täytynyt jossain vaiheessa ylittää valtameri päästäkseen mantereelta toiselle.”

Tutkijat arvelevat, että lentämisen asemesta hoatsin löysi tiensä Atlantin toiselle puolelle aaltojen kuljettamilla kasvien muodostamilla lautoilla. Jokin aika sitten evolutionistit ehdottivat, että myös Afrikan apinat matkustivat Etelä-Amerikkaan meriteitse.

Tämä skenaario oli periaatteessa mahdollinen Nooan ajan vedenpaisumuksen jälkeen, jolloin puidenkappaleista ja kasvien muodostamista lautoista oli tuskin pulaa. Mutta kuvitteelliset vuosimiljoonat eivät sovi tähän selitysmalliin.


Lähde:

Across the Atlantic On Flotsam: New Fossil Findings Shed Light On the Origins of the Mysterious Bird Hoatzin. Science Daily (4.10.2011).