maanantai 11. lokakuuta 2010

Hitaiden prosessien uniformitaristit aivopesijöinäCharles Lyellin näkemykset ovat saaneet geologeilta ankaraakin kritiikkiä. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Ilman Charles Lyellin kirjoituksia Darwinin ajatus ihmisen evoluutiosta ei olisi saanut sitä kannatusta, minkä se sai. Mutta geologia on jo ainakin jossain määrin hylännyt uniformitarismin. Hiljattain kuollut geologi Derek Ager, joka ei suinkaan ollut kreationisti, kirjoitti vuonna 1993:

Aivan kuten poliitikot kirjoittavat historiaa uudelleen, niin geologit kirjoittavat maapallon historiaa uudelleen. Puolentoista vuosisadan ajan Charles Lyellin gradualistinen uniformitarismi on hallinnut - tai voisimme jopa sanoa - on aivopessyt geologian maailmaa. Kaikki viittaukset ”katastrofisiiin” tapahtumiin on hylätty vanhanaikaisina, epätieteellisinä ja jopa naurettavina.”

Ager painotti katastrofien merkitystä geologiassa. Mt. Saint Helensin purkaus vuonna 1980 oli havainnollinen esimerkki pikaisesta kanjoninmuodostuksesta. Miljoonien vuosien muodostelmat syntyivät muutamassa tunnissa.


Lähde:

Ager, Derek. 1993. The New Catastrophism: The importance of The Rare Event in Geological History. Cambridge: Cambridge University Press.