keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Stephen Hawking, skeptikot ja kaksiulotteinen todellisuus

Joel Kontinen

Edwin Abbott Abbott julkaisi vuonna 1884 romaanin Flatland: A Romance of Many Dimensions, joka on myöhemmin myös suomennettu. Flatland on satiiri kuningatar Viktorian ajan englantilaisesta yhteiskunnasta.

Flatlandin eli tasomaan asukkaat tunsivat vain kaksi ulottuvuutta, pituuden ja leveyden. Suomessakin tunnettu professori A. E. Wilder-Smith (1915–1995) havainnollisti tällä idealla ihmisiä, jotka eivät usko yliluonnolliseen dimensioon.Wilder-Smithillä oli kolme ansaittua tohtorintutkintoa luonnontieteissä. Vuonna 1981 WSOY julkaisi hänen kirjansa The Natural Sciences Know Nothing of Evolution (Luonnontieteet eivät tunne evoluutiota), joka sai skeptikot hermostumaan.

Myös Creation-lehdessä oli kymmenisen vuotta sitten artikkeli kaksiulotteisesta maasta.

Raamatun mukaan Jumala on ajan ja paikan tuolla puolen. Hawkingin tapainen skeptikko, joka uskoo vain naturalistisiin syihin, joutuu päättelemään, että fysiikan lait loivat koko universumin, koska hän ei ole varma, onko maailmankaikkeuden ulkopuolella ketään tai mitään. Hän on kuin kaksiulotteisessa maailmassa elävä ihminen, joka näkee vain sen, mitä tapahtuu hänelle tutuissa ulottuvuuksissa.

Lähde:

Grigg, Russell. 1999. The gospel in time and space. Creation 21(2):50–53.