sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Olet voittanut, oi Galilealainen!Julianus Luopio roomalaisessa kolikossa. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Theodoretos Kyrrhoslainen (n. 393–n. 460) kertoo kirkkohistoriassaan keisari Julianus Luopion sotaretkestä persialaisia vastaan. Julianus oli Rooman ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinus I Suuren velipuolen poika, joka yritti palauttaa muinaisen pakanallisen uskonnon Rooman valtakuntaan.

Saatuaan kuolettavan keihäänpiston kylkeensä Julianus huudahti: ”Olet voittanut, oi Galilealainen!” Toisin kuin evankeliumin ja Apostolien tekojen kirjoittaja Luukas, kaikki tuon ajan historioitsijat eivät arvioineet lähteitään kriittisesti, joten emme voi olla täysin varmoja sanamuodosta.

Mutta on selvää, että Julianus kuoli vammoihinsa ja Galilealainen voitti kamppailun ihmisten sieluista. Pakanalliset opit hävisivät pikkuhiljaa Välimeren alueelta ja kristinusko levisi yhä laajemmalle.

Sitten kreikkalainen filosofia alkoi hiljalleen sekoittua kristinuskoon ja tarvittiin uskonpuhdistus, jotta kristikunta pääsi takaisin väärentämättömään uskoon.

Jeesus lupasi Pietarille: ”Tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita.” (Matt. 16:18).

Tämä on hyvä muistaa myös nyt, kun homokeskustelu käy välistä kiivaanakin. Galilealainen voittaa. Edes tuonelan portit eivät kykene voittamaan seurakuntaa, joka pitää kiinni väärentämättömästä Jumalan sanasta.


Lähde:

Theodoret: Ecclesiastical History, Book III. New Advent CD-ROM. 2007.