maanantai 13. elokuuta 2007

Onko suunnittelu ruma sana?

Joel Kontinen

Vuonna 2004 Guillermo Gonzales ja Jay W. Richards julkaisivat kirjan The Privileged Planet , jossa he osoittivat, että elämän synty näyttää olevan äärimmäisen harvinaista ja että siihen tarvitaan erityisolot.

Tohtori Gonzales on toiminut apulaisprofessorina Iowa State Universityssä ja julkaissut enemmän tieteellisiä tutkimuksia (68) kuin yksikään hänen kollegoistaan. Yliopiston johto on silti päättänyt olla jatkamatta hänen pestiään, koska monet professoreista eivät suvaitse hänen näkemyksiään.

Yksi Gonzalesin vastustajista on saman yliopiston uskontotieteiden professori Hector Avalos, joka vuonna 2005 julkaistussa kirjassaan Fighting Words: The Origins of Religious Violence väitti, että Raamattu on moraalittomampi teos kuin Hitlerin Mein Kampf. Ehkä Avalos ei ole vielä ehtinyt lukea vuorisaarnaan asti.

Gonzales syntyi Kuubassa, mutta paettuaan USA:han hän on joutunut huomaamaan, että vapaus on sielläkin kateissa ainakin yliopistomaailmassa. Suunnittelu näyttää olevan vaarallinen sana, jonka käytöstä saattaa seurata viran menetys. Tutkijoilla on täysi vapaus uskoa, että Marsissa on elämää ja pieniä vihreitä miehiä mutta suunnittelusta ei saisi hiiskahtaakaan.

Kolumnisti David Warren toteaakin The Ottawa Citizen lehdessä: ”Ateistinen materialismi on suunnattomasti herkempi reagoimaan harhaoppeihin kuin mikään aiemmin tunnettu uskonnollinen oikeaoppisuus. ”

Inkvisitio pitää huolen siitä, että virallisesta opista (kaikki on sattuman tulosta) ei poiketa.

Lähteet:

Klinghoffer, David. 2007. Tenure Trouble . Iowa State University Demonstrates Academia's Limits to Intellectual Tolerance. http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/013/733rlosv.asp

Kontinen, Joel. 2006. Ainutlaatuinen planeetta

Warren, David. 2007. The Limits of Atheism. The Ottawa Citizen. (12.8.). http://www.canada.com/ottawacitizen/news/story.html?id=c43112b1-d4b9-4a09-ac0f-8517f0b931d5