sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Miltä näytti maailman vanhin katkarapu? – Nykykatkaravulta, tietenkinKatkarapu. Kuva: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Wikipedia.

Joel Kontinen


Katkarapu ei juurikaan ole muuttunut "360:een miljoonaan vuoteen”. Hiljattain Oklahomasta löydettyä 70 millimetriä pitkää katkaravun fossiilia pidetään maailman vanhimpana katkarapuna.

Kuluneella viikolla The Journal of Crustacean Biologyssä julkaistu löytö on sikäli erikoinen, että katkarapuvainajan lihakset ovat säilyneet yllättävän hyvin.

Katkarapu näyttää aivan nykyisiltä lajitovereiltaan.

Evoluutio määritellään monesti muutokseksi, mutta katkaravut ovat pysytelleet katkarapuina, sudenkorennot sudenkorentoina, kalmarit kalmareina, varsieväkalat varsieväkaloina, mollukkiravut mollukkirapuina ja tuatarat tuataroina koko sen ajan, kun dinosauruksista piti tulla lintuja ja varhaista nisäkkäistä ihmisiä.

Muutosta sitkeästi vastustavat eläimet tukevat selvästi Genesiksestä tuttua lajiensa mukaan –periaatetta. Lajit pysyttelevät itsepintaisesti samanlaisina. Edes oletetut vuosimiljoonat eivät ole saaneet niitä muuttumaan dramaattisesti.

Lähde:

Minogue. Kristen. 2010. ScienceShot: World's Oldest Shrimp Is Still Strong.
ScienceNOW (11.11.)