lauantai 13. heinäkuuta 2019

Tapiiri on elävä fossiili, joka ilmaantui ilman esi-isiä eoseelikaudella


Bradypus, CC BY-SA 3.0.

Joel Kontinen

Tapiiri ei ole evoluution helmiä.

Tapiirit (Tapiridae) on kavioeläimiin kuuluva nisäkäsheimo, johon kuuluu yksi suku (Tapirus) ja siinä viisi lajia. Ne elävät Kaakkois-Aasiassa ja Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Näiden harvinaisten nisäkkäiden luullaan olevan usein hippojen, sikojen tai muurahaiskarhujen sukulaisia, mutta niiden lähimmät elävät sukulaiset ovat itse asiassa sarvikuonot ja hevoset. Tapiri on evolutionistien mukaan elävä fossiili; ne ovat eläneet eoseenilla eli geologisella ajanjaksolla 56–33,9 miljoonaa vuotta sitten.

Ne ovat säilyneet muiden eläinten sukupuutosta. Tapiiri on Etelä-Amerikan suurin maa-alueen nisäkäs: aikuiset painavat 150–300 kiloa.

Tapiirin merkittävin piirre on sen ainutlaatuinen esikuivaava nenä. Ne voivat heiluttaa nenäänsä, ne voivat käyttää sitä myös tarttumaan lehtiin syödessään. Uimisen aikana tapiirit voivat käyttää sitä hengitysputkena (snorkkelina)!

Tapiirit ovat nopeita ja ketteriä uimareita. Niiden nahka on erittäin kova, ja niiden ruumis on virtaviivainen, se helpottaa liikkumista metsässä. Tapiirilla on neljä varvasta etujaloissaan ja kolme takajaloissaan.

Näiden avulla ne voivat juosta hyvin nopeasti lyhyitä matkoja metsän lävitse.

Kaikki tämä kertoo taidokkaasta älyllisestä suunnittelusta, johon evoluutio ei yllä.

Lähde:

Tapir Specialist Group. What is a Tapir?