perjantai 19. heinäkuuta 2019

Kenia suunnittelee vuoristobongon suojelemista

Kuva: Michel Curi. CC BY 2.0.
Joel Kontinen

Kenian matkailu- ja luontoministeriö käynnisti maanantaina projektin, jolla pyritään suojelemaan kriittisesti uhanalanen vuoristobongo. Sen lanseerasi maan matkailu- ja luontoministeri Najib Balala.

Suunnitelmalla pyritään käsittelemään lukemattomia haasteita, joita vuoristobongo joutuu kohtaamaan, ja käynnistämään populaation lisääntyminen. Se toteutetaan Kenya Wildlife Service (KWS) avulla yhteistyössä yksityisten ja yhteisön konservatiivien ja luottopalvelujen kanssa.

Työmme yhdessä Kenian villieläinpalvelun, yhteisöjen ja suojelukumppaneiden kanssa varmistavat, että kriittisesti uhanalainen vuoristo vuoristo-Bongon populaatio alkaa menestyä jälleen maassamme. Bongo on osa Kenian kulttuuria, perintöä ja identiteettiä: kollektiivinen velvollisuutemme on suojella sitä ”, sanoi ministeri Balala.

Vähemmän kuin 100 bongoa on jätetty luonnonvaraiseksi. Kansainvälinen Luonnonsuojeluliitto on luokitellut vuoristobongon kriittisesti uhanalaiseksi lajiksi.

Uhanalaisesta asemastaan huolimatta Keniaan endeemisen upean antiloopin ahdinkoon ei kiinnitetä riittävästi huomiota verrattuna muihin luonnonvaraisiin eläimiin, kuten sarvikuonoihin, norsuihin tai leijoniin. Suunnitelman käynnistäminen korjaa tämän suuntauksen korostamalla vuoristobongon tulevaisuuden epävarmuutta.

Genesis käskee meidän sekä varjelemaan että viljelemään maata. Uhanalaisista eläimistä huolehtiminen kuuluu tähän savottaan.

Molempien sukupuolten aikuiset ovat samankokoisia. Aikuisten säkäkorkeus on noin 1,1–1,3 m ja pituus 2,15–1,15 m 45–65 cm häntä mukaanluettuna. Naaraat painavat noin 150–235 kg kun taas urokset painavat noin 220–405 kg.Source:

Kenya moots plan to save Mountain Bongo. Africa Science News (9.7.).