sunnuntai 9. syyskuuta 2007

Kuun varjossa

Joel Kontinen


David Singtonin ohjaama tuore dokumenttifilmi In the Shadow of the Moon kertoo NASAn kuuohjelman vaiheista. Vuonna 1961 John F. Kennedy piti kongressille puheen, jossa hän lupasi, että USA lennättäisi ihmisen kuuhun ja toisi tämän turvallisesti takaisin vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoite toteutui vuonna 1969. NASA:n Apollo-ohjelma lennätti yhdeksän alusta kuuhun ja takaisin vuosina 1968-1972.

Astronauttien joukossa oli useita vakaumuksellisia kristittyjä. Jouluaattona 1968 Apollo 8 astronautit Jim Lovell, Frank Borman, and William Anders välittivät kaikille maapallon asukkaille joulutervehdyksen, jossa he lukivat 1. Mooseksen kirjan alkuluvut: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan. Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä. Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus", ja valkeus tuli. Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä…" (1. Moos. 1:1 - 4).

Luomisusko näytteli muutenkin huomattavaa osaa USA:n Apollo-ohjelmassa, sillä sen kehittäjä Wernher von Braun uskoi Jumalan olevan paitsi Vapahtaja myös Luoja.

Lähteet:

Fibbs, Brandon. 2007. In the Shadow of the Moon. Christianity Today. (7.9.2007). http://www.christianitytoday.com/movies/reviews/2007/intheshadowofthemoon.html

Kontinen, Joel. 2006. Voiko kreationisti olla oikea tiedemies?