lauantai 2. huhtikuuta 2011

Muinaisten paimentolaisten tarinoita?Raamatussa on yllättäviä yksityiskohtia.

Joel Kontinen


Sanomalehtien lukijapalstoilla törmää usein väittämään, että Raamattu ei voi enää olla uskon ja moraalin ohjenuora, koska se koostuu oppimattomien paimentolaisten tarinoista. Nämä lukijat sanovat tietävänsä, että nykyisin ihmiset tietävät paljon enemmän asioista kuin muinaiset israelilaiset.

Todellisuudessa Raamatulla on varsin vähän tekemistä paimentolaisten kanssa. Jo Vanhan testamentin kirjoittajaluettelo voi tarjota yllättäviä oivalluksia paimentolaishypoteesin kannattajalle: Mooses oli saanut oppinsa Egyptin korkeakulttuurin parissa. Daavid ja Salomo olivat kuninkaita, ja Daniel toimi Babyloniassa korkeassa poliittisessa virassa.

Paimentolaisuudesta on tullut urbaanilegenda, joka on jäänyt elämään omaa elämäänsä.

Uuden testamentin kirjoittajista yksikään ei ollut paimentolainen. Paavali oli oppinut teologi ja Luukas lääkäri. Lääkärit eivät antiikissakaan olleet kovin oppimattomia.

Näihin vanhoihin kirjoituksiin sisältyy sitä paitsi yllättävän ajankohtaisia opetuksia. Raamattu oli aikaansa edellä myös monissa pienissä yksityiskohdissa. ”Mene, laiskuri, muurahaisen luo, katso sen aherrusta ja ota opiksesi,” kehotetaan Sananlaskuissa (6:6). Tämä ei ole turha kehotus: Muurahaiset voivat rakentaa yli yhdeksän metriä korkean keon. Ihmisten pitäisi pystyttää yli kaksi kilometriä korkea rakennus kyetäkseen samaan.

Jeesus kehotti katsomaan kedon lintuja. Tutkijat ovat vasta hiljattain huomanneet, miten ihmeellisesti pienet linnut on suunniteltu. Punarinta esimerkiksi käyttää niin taitavaa kvanttiteknologiaa suunnistaessaan maapallon magneettikentän avulla, että ihminen ei vuosikymmenien tutkimustyön jälkeen pääse lähellekään sitä, mikä tältä pikkulinnulta sujuu kuin itsestään.

Raamatun hengelliset opetukset eivät myöskään ole vanhentuneita. Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä, että evankeliumi on ”Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat”. Tämä ei ole pelkkää teoriaa, vaan evankeliumi toimii käytännössä myös nyky-Suomessa. Siitä on paljon empiiristä eli kokemusperäistä näyttöä.

Evankeliumi muuttaa ihmisen, joka ottaa Jumalan tarjoaman pelastuksen vastaan.

Lähde:

Doyle, Shaun. 2011. Termite mounts: Cities in miniature. Creation 33 (2): 36-37.