tiistai 12. huhtikuuta 2011

50 vuotta sitten: Toveri Gagarin ei nähnyt Jumalaa avaruudessaJuri Gagarin vuonna 1964. Kuva: Sydsvenskan.se.Joel Kontinen

Neuvostoliitolle avaruusohjelma merkitsi ideologista kamppailua USA:ta vastaan. Kun Juri Gagarin (tiettävästi) ensimmäisenä ihmisenä kiersi maapallon päivälleen 50 vuotta sitten, itänaapurimme pitivät sitä osoituksena kommunistisen järjestelmän ylivertaisuudesta.

Palattuaan 108 minuuttia kestäneeltä lennoltaan toveri Gagarin kertoi, ettei hän nähnyt Jumalaa avaruudessa.

Entinen ateisti C. S. Lewis kommentoi tapahtunutta toteamalla, että monet ovat myös sanoneet, etteivät he ole löytäneet Shakespearen näytelmistä itse Shakespearea. Hän sanoi, että koska Jumala on luonut kaiken olevan, ”on mieletöntä etsiä Häntä yhtenä seikkana Hänen omasta aikaansaannoksestaan.”

Atlantin toisella puolella varttuneet avaruusmatkailijat suhtautuivat perimmäisiin kysymyksiin täysin eri lailla kuin ensimmäinen kosmonautti. Apollo 8:n astronautit esimerkiksi lukivat Genesiksen alkujakeet suorassa lähetyksessä. Heille avaruus julisti Jumalan suuria tekoja.


Lähteet:

Lewis, C. S. 1968. Entisen ateistin kristillisiä esseitä. suom. Olavi Aula. Porvoo: WSOY. (Alkuteos: Christian Reflections).

Virkkula, Simopekka. 2011. Toveri G. nuuhkaisi tähtiä. Aamulehti 12.4., B15.