lauantai 31. joulukuuta 2011

Tutkimus: Reutersin Lähi-idän uutisointi on pikemminkin propagandaa kuin tiedonvälitystäIsraelin lippu ei liehu korkealla Reutersilla. Kuva: Math Knight ja Zachi Evenor.Joel Kontinen

Länsimainen media pitää itseään puolueettomana tarkkailijana, mutta todellisuus on monesti vallan muuta. Hiljattain Roosevelt Universityn tutkija Henry Silverman tarkasteli viittäkymmentä Reutersin verkkosivuilla julkaistua uutista Israelista ja palestiinalaisista ja huomasi, että uutistoimiston tiedonvälitys täyttää järjestelmällisesti propagandan tunnusmerkit.

Reuters suosii palestiinalaisia Israelin kustannuksella eikä kaihda asioiden vääristelyä tai liioittelua. Se on esimerkiksi lisännyt taistelukuvaan savua tehdäkseen siitä dramaattisemman ja julkaissut harhaanjohtavia otsikoita.

Tutkimus myös kartoitti lukijoiden reaktioita teksteihin. Siinä selvitettiin, miten 33 opiskelijan suhtautuminen Lähi-idän konfliktiin muuttui tekstien lukemisen myötä.

Lukeminen sai opiskelijat suhtautumaan myönteisemmin palestiinalaisiin. Tiedonvälityksen pitäisi ainakin teoriassa olla puolueetonta ja totuudenmukaista, joten Reuters on eksynyt aika kauaksi hyvästä lehtimiestavasta.

Lähteet:


Plosker, Simon. 2011. Academic Study Exposes Reuters Propaganda. Honest Reporting (8.12.)

Silverman, Henry I. 2011. Reuters: Principles of Trust or Propaganda? The Journal of Applied Business Research 27 (6): 93-116.