tiistai 23. helmikuuta 2021

Päiväntasaajan Guinea avaa suurlähestystön Jerusalemiin

 

Kuva public domain.


Joel Kontinen

 Päiväntasaajan Guinea on päättänyt siirtää suurlähetystönsä Jerusalemiin 20. helmikuuta 2021.

Yhdysvaltojen ja Guatemalan jälkeen tästä Afrikan maasta tulee kolmas maa, jonka suurlähetystö on Israelin pääkaupungissa. Associated Press kirjoitti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun sanoneen perjantaina, että Päiväntasaajan Guinea muuttaa suurlähetystönsä Jerusalemiin merkiksi suhteiden parantamisesta Afrikan maihin.

 Kosovo ja Malawi ovat myös ilmoittaneet suunnitelmista avata suurlähetystöt Jerusalemiin. Presidenttikautensa aikana Donald Trump muutti USA:n suurlähetystön Jerusalemiin vuonna 2018 ja tunnusti kaupungin olevan Israelin pääkaupunki. Jerusalem on maan hallituspaikan koti, ja se on myös juutalaisten kansan pyhimmän paikan, Temppelivuoren, sijaintipaikka. Palestiinalaishallinto tuomitsi ankarasti USA:n suurlähetystön siirron ja katkaisi yhteydet USAn hallintoon.

Netanyahu kertoi puhuneensa Päiväntasaajan Guinean presidentille Teodoro Mbasogolle puhelimitse, ja hänelle kerrottiin, että maa muuttaa suurlähetystönsä Jerusalemiin. "Pääministeri Netanyahu totesi, että Israel jatkaa yhteistyönsä syventämistä Afrikan maiden kanssa ja sanoi, että Israel on palaamassa Afrikkaan ja Afrikka palaa Israeliin voimakkaasti", Netanyahun toimisto sanoi lausunnossaan. Netanyahu on kehunut parantavansa suhteita useisiin Afrikan ja Aasian maihin, jotka ovat pitkään välttäneet Israelia palestiinalaisten pyynnöstä.

Lähde

 Equatorial Guinea to move embassy to Jerusalem.   worldisraelnews.com 20.2.