sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Elefantit tunnistavat kolme eri kieltäElefantit ovat yllättävän nokkelia. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Amboselin kansallispuiston elefantit saattavat tunnistaa kolme eri kieltä. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. BBC kertoi Sussexin yliopiston tutkijoista, jotka tekivät tiedettä ajelemalla Land Roverilla Etelä-Kenian savanniteillä ja havainnoimalla norsujen reaktiota.

Brittitutkijat saivat selville, että Kilimanjaron juurella vaeltelevat vanhat naarasnorsut pystyvät tunnistamaan toistasataa lajitoveriaan jo äänen perusteella. He myös äänittivät kolmen eri kielen (maasain, kamban ja englannin) puhetta ja tarjosivat sitä elefanteille kaiuttimista, jotka heillä oli auton lavalla.

Tutkijat huomasivat selviä eroja elefanttien käyttäytymisessä. Maasaikielen kuuleminen sai ne hermostumaan, ehkä sen vuoksi, että maasait toisinaan tappavat norsuja puolustaessaan karjaansa. Kamban kuuleminen ei hermostuttanut niitä läheskään niin paljon, ja englanti sai ne pysyttelemään rauhallisina.

Norsut ilmeisesti tietävät, että englantia puhuvat turistit ottavat vain valokuvia. Ernest Hemingwayn ja muiden valkoisten metsästäjien aika on niiden mielestä ohitse.

BBC mainitsi myös Japanissa tehdyistä kokeista, jotka kertoivat norsujen yllättävän hyvästä laskutaidosta.

Darvinistien mukaan simpanssien pitäisi olla huomattavasti älykkäämpiä kuin muut maaeläimet tai linnut, mutta monesti on käynyt ilmi, että sekä norsut että varislinnut ovat niitä nokkelampia.

Havainnot eivät siis tue evolutionistien ennakko-oletuksia.

Norsut voivat myös olla eteviä taiteilijoita. Katso video, jossa elefantti piirtää lajitoverinsa muotokuvan:


Lähde:

Luck-Baker. Andrew. 2010. Inside the Elephant mind. BBC News (17.2.) http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8518831.stm