maanantai 7. syyskuuta 2015

Shanghain ghetto: Jumalan näkymätön käsi suojeli juutalaisia tuholtaShanghain ghetto vuonna 1943. Tuntematon kuvaaja, public domain.Joel Kontinen

Viime viikolla tuli kuluneeksi 70 vuotta Shanghain gheton vapauttamisesta. Kun länsimaat sulkivat rajansa juutalaisilta, jotkut heistä löysivät turvapaikan Kiinasta. Toisen maailmansodan lopussa Shanghain juutalaiskorttelissa oli arviolta 23 000 pakolaista, jotka olivat säästyneet holokaustilta.

Vaikka Saksa oli toistamiseen pyytänyt Japania luovuttamaan alueensa juutalaiset, Japanin sodanjohto ei suostunut siihen.

Jumalan näkymätön käsi suojeli juutalaisia myös muulla tavoin. Englantilainen pörssivälittäjä Nicholas Winton toi
669 juutalaislasta turvaan natsien miehittämästä Tšekkoslovakiasta.

Kun liittoutuneiden armeijat jäivät loukkuun Dunkerquen rannalla, Englannin kuningas kuulutti kansallisen rukouspäivän 26.5. 1940. Huono sää piti Luftwaffen maassa ja esti saksalaisten etenemisen. Tuuli tyyntyi, ja liittoutuneet saivat evakuoitua 338 226 taistelijaa Englannin kanaalin toiselle puolelle. Kesäkuun alussa The Telegraph raportoi, että Jumala oli kuullut kansakunnan rukoukset.

Hitler olisi mielellään tehnyt lopun myös Ison-Britannian juutalaisista, jos natsit olisivat päässeet kanaalin ylitse.

Esterin ja Mordokain aikana Jumala suojeli juutalaisia tuholta, ja Hän varjelee heitä edelleenkin – myös siltä, mitä Iran ja ISIS yrittävät tehdä heidän päänsä menoksi.


Lähde:

Cheng-Tozun, Dorcas. 2015. Above All Evil: God’s Purposes Through the Wild, Weird Arc of History. Christianity Today (3.9.).