keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Kultakutrivyöhykkeen tähdet saattavat olla parhaita ehdokkaita asumiskelpoisiksi planeetoiksi

Kuva: NASA Ames/JPL-Caltech/Tim Pyle.
Joel Kontinen

Uuden tutkimuksen mukaan K-tähden planeetat voivat olla elinkelpoisia. K-tähdet ovat himmeämpiä kuin Aurinko, mutta kirkkaampia kuin heikot tähdet.

Uusi tutkimus perustuu siihen, että uskotaan vuosimiljooniin.

Ensinnäkin K-tähdet ovat olemassa hyvin pitkään - 17 miljardista 70 miljardiin vuoteen, kun taas evoluutionistit uskovat, että aurinko on noin 10 miljardia vuotta vanha. Näin ollen elämän kehittymiselle jää paljon aikaa. K-tähdillä on myös vähemmän aktiivisuutta alkuvaiheessa, kuin maailmankaikkeuden himmeämmillä tähdillä, joita kutsutaan M-tähdiksi tai punaisiksi kääpiöiksi.

M-tähtien myrskyisät alkuvaiheet aiheuttavat ongelmia mahdolliselle elämälle. Auringon soihtu - magneettisen energian räjähdysherkät päästöt - ovat paljon yleisempiä ja energisempiä alkuvaiheen M-tähdissä kuin nuorissa auringon kaltaisissa tähdissä. M-tähdet ovat myös paljon kirkkaampia, kun ne ovat nuoria, jopa miljardi vuotta sen jälkeen, kun ne ovat muodostuneet, ja niiden alkuvaiheen energia voi höyrystää mahdollisten myöhemmin elinkelpoisten planeettojen valtameret.

M-tähdet tarjoavat etuja asuinkelpoisten planeettojen etsinnässä. Ne ovat galaksin yleisimpiä tähtiä. Noin 75 prosenttia maailmankaikkeuden kaikista tähdistä ovat M-tähtiä. Ne myös säästävät polttoainettaan, ja ne voisivat valaista yli biljoonan vuoden ajan. Yksi esimerkki M-tähdestä on TRAPPIST-1. Sen ympärillä tiedetään olevan seitsemän maapallon muotoista kallioplaneettaa.

"Haluan ajatella, että K-tähdet ovat "makealla paikalla" aurinkoa muistuttavien - tähtien ja M-tähtien välillä" sanoo Giada Arney NASAn Goddard Space Flight Centeristä Greenbeltistä, Marylandista. Hän on tehnyt niistä tutkimuksen Astrophysical Journal Lettersiin.

Näin eksoplaneettoja etsitään. Esimerkiksi Harvardin yliopiston astrofyysikko Howard Smith sanoi, että voimme hyvinkin olla yksin maailmankaikkeudessa. Jotkin eksoplaneetat eivät piittaa planeetanmuodostusteorioista.

Ja myös eksoplaneetat ovat nuoria.

Lähde:

NASA/Goddard Space Flight Center. 2019. Goldilocks' stars may be 'just right' for finding habitable worlds. Science Daily. (7.3.).