torstai 11. kesäkuuta 2020

Naabotin viinitarha löytyi

Kuva: Shutterstock.Joel Kontinen


Raamatussa mainittu viinitila, joka kuului jisreelaiselle Naabotille on todennäköisesti löytynyt.

Raamattu sanoo, että jisreelainen Naabot murhattiin, koska hän ei luovuttanut viinitarhaa kuningas Ahabille.

Haifan yliopiston Zinmanin arkeologiainstituutti paljasti raamatullisen viinitilan jäännökset, joita Zinman Institute of Archaeology on löytänyt.

1 Kuninkaan kirjassa luvussa 21 kerrotussa tarinassa Naabotin viinitarha oli Samarian kuninkaan Ahabin palatsin vieressä. Ahab himoitsi viinitarhaa ja tarjosi hänelle rahaa tai paremman viinitarhan vastineeksi, mutta Naabot kieltäytyi luopumasta perheen perinnöstä.

Ahabin vaimo Iisebel näki kuinka järkyttynyt hänen miehensä oli ja tarjoutui huolehtimaan tilanteesta henkilökohtaisesti.

Hän sai Naabotin kivitettyä kuolemaan.

Itäisen Välimeren arkeologian ja kulttuuriperinnön tutkimuksen lehdessä julkaistut tulokset eivät voineet vahvistaa, vastaako viinitila Raamatussa kuvattua, koska ajastustekniikalla voi jäljittää vain sen ajan, jona sitä käytettiin, eikä sitä, milloin se ensimmäisen kerran rakennettiin.

Viimeinen kerta, kun viinitilaa uskotaan viljellyn, tapahtui ensimmäisellä vuosisadalla, mutta Raamatussa mainittujen tapahtumien sanotaan tapahtuneen yhdeksännellä vuosisadalla eKr.

"On mahdollista, että viinitila oli jo tuolloin olemassa, mutta sitä on vaikea sanoa”, tutkimuksen päätutkija tri Norma Franklin kertoi Jerusalem Postille.

"Jotkut tutkijat uskovat, että tarina kirjoitettiin tosiasiallisesti myöhemmin, noin kuudennen vuosisadan eKr., jolloin voimme varmasti todeta viinitilan olleen jo toiminnassa", Franklin kertoi.

Ei ole mitään keinoa tietää, tapahtuiko Raamatussa kerrottu täsmälleen niin, mutta kertomuksen tapahtumasta on täytynyt olla olemassa", hän lisäsi.

Tämä oli vain yksi niistä kertomuksista, jotka Raamattu osoittaa ja todistaa.

Lähde:

Sull, Aaron.2020, Biblical winery belonging to Naboth the Jezreelite believed to be found. World Israel News 8.6.