keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Tulikärpäsen kehittämä ääntely karkottaa lepakot

 


Kuva: Shutterstock.

Joel Kontinen

Tel Avivin yliopistossa (TAU) tehdyssä uudessa tutkimuksessa löydettiin mahdollinen tulikärpäsen kehittämä suojamekanismi suojaksi tulikärpäsiätulikärpästen bio pyydystäviä lepakoita vastaan.

 Tämän tutkimuksen idea syntyi vahingossa toisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin kaikua - esineiden löytäminen heijastuneen äänen avulla. Se antaen eläimille mahdollisuuden liikkua pimeässä, navigoida, metsästää, tunnistaa ystäviä ja vihollisia ja välttää esteitä, kertoi johtaja prof. Yossi Yovel TAU:n Sagol-neurotieteiden korkeakoulun jäsen ja konetekniikan korkeakoulun ja eläintieteiden korkeakoulun jäsen biotieteiden tiedekunnassa

Vaeltelimme trooppisen metsän ympärillä mukanamme mikrofoneja, jotka kykenivät tallentamaan lepakoiden korkeat taajuudet, kun yhtäkkiä havaitsimme tuntemattomia ääniä samankaltaisilla taajuuksilla, joita tulikärpäset tuottivat", hän sanoi. Tutkimuksen mukaan tulikärpäset tuottavat voimakkaita ultraääniääniä - ääniaaltoja, joita ihmiskorva, ja mikä tärkeintä, tulikärpäset itsekään eivät havaitse.

Tutkijat olettavat, että nämä äänet on tarkoitettu lepakoiden korville, pitäen ne poissa myrkyllisistä tulikärpäsistä ja toimivat siten eräänlaisena ”musiikkipanssarina”. Tulikärpänen ei ole kärpäsen vaan kiiltomato.

Tutkimus on jälleen osa biomimetiikan sovellusta.

Lähde:

Siegel-Itzkovic, Judy, 2021- fireflies seem to have protective ‘musical armor’ against bats that want to eat them, according to Tel Aviv university researchers .Israel 365 News,  5.4.