torstai 9. helmikuuta 2023

Suuri annos D-vitamiinia voi estää esidiabeteksen kehittymisen tyypin 2 diabetekseksi


 

Kuva:  Doggo19292,  public domain 

Joel Kontinen


Kolmen tutkimuksen analyysissä havaittiin, että suuren D-vitamiiniannoksen ottaminen estää korkean verensokeritason etenemisen tyypin 2 diabetekseksi. Jotkut terveyslaitokset suosittelevat päivittäisen D-vitamiinilisän ottamista syksyn ja talven aikana.

Nykyisten tutkimusten analyysi on osoittanut, että säännöllinen suuren D-vitamiiniannoksen ottaminen voi hieman hidastaa korkean verensokerin omaavien ihmisten korkean verensokeritason muuttumista tyypin 2 diabetekseksi, mutta suuret annokset D-vitamiinia voivat myös aiheuttaa munuaiskiviä ja muita terveysongelmia, joten ihmisten tulisi ottaa tällainen annostus vasta keskusteltuaan siitä lääkärin kanssa, tutkijat ovat sanoneet.

Tyypin 2 diabeteksessa, joka alkaa yleensä keski-iässä ja liittyy ylipainoon, ihmisten solut tuottavat heikomman vasteen insuliinille, verensokeritasoja säätelevälle hormonille.

Joillakin ihmisillä on esidiabetes, mikä tarkoittaa, että heidän verensokeriarvonsa ovat korkeammat kuin pidettäisiin normaalina, mutta ne eivät ole tarpeeksi korkeat luokiteltavaksi diabetekseksi. Esidiabetes etenee yleensä tyypin 2 diabetekseen, elleivät nämä ihmiset laihdu.


Lähde;

D-vitamiini ja sinkki voivat myös estää coronan

 Lähde; 

Wilson,  Clare , 2023, High-dose vitamin D may prevent pre-diabetes becoming type 2 diabetes New Scientist 4. 2.