maanantai 11. syyskuuta 2023

Genesis on totta myös maalaustaiteessa


 Kuva; A. Herrero. 

Joel Kontinen

Luolataidepigmentit osoittavat, kuinka muinainen tekniikka muuttui 4500 vuoden aikana. 

 Kivikauden ihmisten käyttämien okramineraalien lähde etiopialaisessa luolassa muuttui 4500 vuoden aikana, vaikka on epäselvää, miksi. Mutta ihmiset osasivat käyttää maaleja jo ihmiskunnan historian alussa.

Valtava maalaus, joka sisältää punertavia mineraaleja Etiopiassa sijaitsevassa luolassa osoittaa, kuinka kivikauden ihmiset ovat vähitellen mukauttaneet teknologiaansa ja käytäntöjään 4500 vuoden aikana. "Se on yksi harvoista paikoista, jossa voimme nähdä tämän kulttuurisen ominaisuuden erittäin tarkan kehityksen tuhansien vuosien aikana", sanoo Daniela Rosso Valencian yliopistosta Espanjasta. 

Rosso ja hänen kollegansa tutkivat materiaaleja Porc-Epic-luolasta Etiopiasta. Luola tuli ensimmäisen kerran tiedemiesten tietoon 1930-luvulla, ja se kaivettiin perusteellisesti 1970-luvulla. Sitä käyttivät ihmiset keski- ja myöhäiskivikaudella noin 80 000–40 000 vuotta sitten, mutta suurin osa arkeologisesta materiaalista on peräisin 4 500 vuoden ajalta noin 40 000 vuoden takaa. Tämä materiaali sisälsi 4 213 kappaletta "okraa" - sateenvarjotermi mineraaleille, jotka sisältävät runsaasti rautaa ja joilla on siten eloisia värejä, tyypillisesti punaisia. Esihistorialliset ihmiset keräsivät usein näitä mineraaleja, mutta Porc-Epicin alkuperäiset kaivaukset eivät tutkineet niitä. 

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällä sivustolla on järjestelmällinen tutkimus okran käytöstä", Rosso sanoo. Rosso ja hänen kollegansa tutkivat, mistä eri okrapalat oli tehty. Tämä muuttui ajan myötä: okra 4500 vuoden alusta oli tyypillisesti korkealaatuista ja sisälsi runsaasti rautaa, kun taas okra kauden lopussa ei ollut niin rautapitoista.

Lähde;  

Marshall, Michael. 2023.New Scientist 8.9..