sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Osaavatko koneet ajatella? Arvostelun mukaan ei vielä

 

Kuva; Apache 2.0 license on GitHub

Joel Kontinen 

Tekoäly ei osoita vielä merkkejä tajunnasta, mutta tiedämme mitä etsiä.  

Uusimpien sukupolvien tekoälymallit osoittavat vain vähän tai ei ollenkaan niitä 14 itsetietoisuuden merkkiä, jotka ihmistietoisuuden teoriat olettavat.

 Osaavatko koneet ajatella? Arvostelun mukaan ei vielä Ovatko tekoälyt tietoisia? Ei, tämä on kysymyksen toistaiseksi perusteellisimman ja tarkimman tutkimuksen johtopäätös huolimatta uusimpien AI-mallien, kuten ChatGPT:n, vaikuttavista kyvyistä. Mutta tutkimuksen takana oleva filosofian, tietojenkäsittelyn ja neurotieteen asiantuntijoiden ryhmä sanoo, että tekoälyllä ei ole teoreettista estettä itsetietoisuuden saavuttamiselle.

 Keskustelu siitä, onko tekoäly tai voiko se olla tunteva, on riehunut vuosikymmeniä, ja vasta viime vuosina on tullut esiin laajoja kielimalleja, jotka voivat käydä vakuuttavia keskusteluja ja tuottaa tekstiä useista eri aiheista. Aiemmin tänä vuonna Microsoft testasi OpenAI:n GPT-4:ää ja väitti mallin näyttävän jo yleisen älykkyyden "kipinöitä". Blake Lemoine, entinen Googlen insinööri, meni surullisen askeleen pidemmälle väittäen, että yrityksen LaMDA-tekoäly oli itse asiassa tullut tuntevaksi – palkattuaan asianajajan suojelemaan tekoälyn oikeuksia ennen kuin erosi yrityksestä.


Nyt Robert Long Center for AI Safety, San Franciscossa sijaitseva voittoa tavoittelematon organisaatio, ja hänen kollegansa ovat tarkastelleet useita merkittäviä teorioita ihmistietoisuudesta ja luoneet luettelon 14 "indikaattoriominaisuudesta", jotka tietoinen tekoälymalli todennäköisesti käyttäisi.

Mutta tekoälyllä ei voi olla moraalia. Vain Jumala pystyy luomaan ihmisen, jolla on inhimillisiä ominaisuuksia.

 Lähde:

Sparke, Matthew. 2023. AI shows no sign of consciousness yet, but we know what to look for. New Scientist 30. 8,