sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Namibiassa evoluutio loistaa poissaolollaan kallioissa

 


Kuva: Andreas Pastoors, CC-BY 4.0. 

Joel Kontinen

 Asiantuntevat jäljittäjät ovat pystyneet tunnistamaan lajit, jotka on kuvattu noin 400 eläimen jalanjäljessä. Ne on kaiverrettu kallioihin Namibiassa kivikaudella. Useimmissa tapauksissa he pystyivät myös tunnistamaan eläimen sukupuolen, tarkan jäljen tehneen jalan ja sen, oliko eläin aikuinen vai ei.

 Luoteis-Namibiasta Twyfelfontein-nimisen alueen ympäriltä on löydetty lukuisia jopa 5000 vuotta vanhoja kalliokaiverruksia. Monet kuvaavat eläinten tai ihmisten jalanjälkiä, joten Andreas Pastoors Erlangen-Nürnbergin yliopistosta Saksasta pyysi kolme jäljittäjä Namibiasta, Tsamgao Ciqae, /Ui Kxunta ja Thui Thao, auttamaan tiimiään tutkimaan niitä. Nämä kolme työskentelevät yleensä kaupallisille metsästäjille. Kolmikko tunnisti kaiverrettujen eläinten jälkien kuvaavan yli 40 lajia sarvikuonoista ja kirahveista aardvarkeihin ja piikkisiin. Noin 60 jäljestä on lintujen, kuten sihteerilintujen ja marabou-haikaran jälkiä. Suurin osa kuvatuista lajeista löytyy edelleen alueelta, mutta joitain – kuten sininen gnu, puhveli, pensaspukki ja vervet-apina – tavataan vain satojen kilometrien päässä, alueilta, joilla on enemmän vettä. Pastorors sanoo, ettei ole todisteita ilmaston muuttumisesta alueella, joten hän uskoo, että kaiverrusten tekijät ovat matkustaneet näiden eläinten asuinpaikalle. Jäljittäjät tunnistivat myös noin 100 kaiverretussa ihmisen jalanjäljessä samoissa paikoissa kuvatun sukupuolen sekä sen, oliko jalanjälkien tarkoitus olla aikuisen vai lapsen jalanjälkiä. Jäljittäjät havaitsivat, että valtaosa 106:sta kuvaa lasten jalanjälkiä. Vain 15 oli aikuisten ja kolme oli epäselvää.

Kokeneille jäljittäjille eläinten jalanjäljet ovat kuitenkin yhtä selkeät ja tunnistettavat kuin eläin itse, Pastoors sanoo. Harvat epäilevät, että leijonan jäljeltä näyttävät muinaiset kaiverrukset todella ovat leijonia, joten jäljittäjät ovat varmoja tunnistamisestaan. "He työskentelevät aina yhdessä ja tekevät konsensuspäätöksiä", Pastoors sanoo.

Ryhmä on pohtinut lukuisia erilaisia mahdollisuuksia, miksi kaiverrukset on tehty, myös sitä, että ne oli tarkoitettu opetuskäyttöön. Mutta minkään ajatuksen tueksi ei ole olemassa selkeää näyttöä. "Emme voi ymmärtää, mitä varten kuvat on tehty, ei ole aavistustakaan", Pastoors sanoo. Samanlaisia kaiverrettuja jälkiä löytyy monista paikoista ympäri maailmaa, sanoo Pastoors, joka on myös aiemmin palkannut samat jäljittäjät auttamaan analysoimaan säilyneitä ihmisen jalanjälkiä Euroopan luolien lattioissa.

 Nyt tuli tutkimus, jossa evoluutio loistaa poissaolollaan.

 Lähde:

Le Page, Michael. 2023,  13. syyskuuta 2023. New Scientist 13,9.