sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Euroopan neuvoston orwellimaiset sanakäänteet

Joel Kontinen

Mitä yhteistä on Euroopan neuvostolla ja menneen maailman kansandemokratioilla? Vastaus löytynee ainakin kielenkäytöstä. Hyvänä apuna voisi myös käyttää George Orwellin teoksia.

Eric Arthur Blair (1903-50) oli brittiäinen kirjailija, joka tunnetaan paremmin nimestä George Orwell. Romaaneissaan Animal Farm (1945, suom. Eläinten vallankumous) ja Nineteen Eighty-Four (1949, suom Vuonna 1984) hän varoitti totalitarismin vaaroista. Jo Eläinten vallankumouksessa toiset olivat tasa-arvoisempia kuin toiset ja Vuoteen 1984 mennessä sanat tarkoittivat täysin päinvastaista kuin mitä luulisi. Orwell ennusti jotkin trendit varsin osuvasti.

Eräässä kansandemokratiassa rakennettiin kaupungin jakava muuri, jotta toverit kansalaiset eivät eksyisi naapurin puolelle, jossa he olisivat alttiina lännen turmelevalle hapatukselle. Tarkoitus oli suojella kansalaisia, niinhän meille kerrottiin.

”Kreationismi on potentiaalinen uhka ihmisoikeuksille”, päätteli Euroopan neuvosto istunnossaan 4.10, joka käsitteli kreationismin (luomisopin) uhkaa. [1] Neuvoston omaksuma logiikka saattaisi kaivata hieman täsmennystä. Edesmenneessä kansandemokratiassa päätelmä olisi tarkoittanut sitä, että kaikki, mikä edistää itsenäistä ajattelua, on vahingoksi järjestelmän pysyvyydelle. Sama pätee myös pohjimmiltaan ateistiseen ideologiaan, joka perustuu ajatukseen, että kaikki syntyi sattumalta olemattomasta.

Nature –tiedelehti, joka uutisoi päätöksestä uusimmassa numerossaan, antoi nettisivuillaan yllättävästi tilaa myös kriittisille kommenteille. Eräs kommentoija totesikin, että kouluopetuksen tulisi opettaa oppilaita ajattelemaan sen sijaan että se sanelisi, mitä näiden tulisi ajatella. Orwellilaisten ajatuspoliisien ajan tulisi toisin sanoen jo olla ohitse.

Viite

[1] Council of Europe votes against creationist teaching. Nature 449: 649, 10.10. 2007. http://www.nature.com/news/2007/071010/full/449649c.html