lauantai 30. lokakuuta 2010

Jumalankieltäjän mielestä uskonto ei selitä moraalia vaan joutaa roskaläjäänSam Harris uskoo darvinistisen evoluution pystyvän selittämään moraalin. Tämän parran takaa kurkistaa C. Darwin. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Sam Harris on Richard Dawkinsin ja Christopher Hitchensin kanssa tunnetuimpia militantteja ateisteja. Harris kirjoitti hiljattain New Scientistiin mielipidekirjoituksen, jossa hän toivoi, että moraalin tieteellinen tutkimus johtaisi siihen, että uskonto voitaisiin kiikuttaa roskatunkiolle.

Harrisin kirjoituksen ajoitus on sikäli kiinnostava, että darvinismiin perustuvan moraalin uranuurtajaa evoluutiopsykologi Marc Hauseria epäillään tutkimustulosten peukaloinnista. Hauserin mukaan ”darvinistinen saarnatuoli” selittää moraalin universaalisuuden paremmin kuin uskonto.

Se ei kuitenkaan estänyt Hauseria kehittämästä kyseenalaisia tutkimustuloksia, joita muut evolutionistit nyt paheksuvat.

Harris vannoo saman moraalin lähteen nimeen kuin Hauser. Hänen mukaansa ”tiede”, jolla hän ilmeisesti tarkoittaa evoluutioon perustuvaa maailmanselitysmallia, kykenee kertomaan meille, miksi jotkin asiat ovat hyväksyttäviä ja toiset paheksuttavia.

Harrisin näkemys on sikäli ongelmallinen, että Hauserin evoluutioon perustuva malli ei toiminut kovinkaan hyvin käytännössä.

Moraalin alkuperää on siis etsittävä muualta. Apostoli Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä, että kaikki ihmiset, myös pakanat, tuntevat moraalilain:

Lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä.” (Room. 2:15).

Paavalin mukaan moraali saa alkunsa siitä, että Jumala on luonut ihmiset moraalisiksi olennoiksi.

Lähteet:

Harris, Sam. 2010. Morality: 'We can send religion to the scrap heap' . New Scientist 2782 (20.10.).

Luskin, Casey. 2010. When Evolutionary Psychology Collides With Morality. Evolution News and Views (27.8.).