perjantai 15. lokakuuta 2010

Kuka hukkasi elinkelpoisen planeetan?Kolme vuotta sitten Gliese 581c oli uutisissa. Kuva: ESO.Joel Kontinen

Ulkoavaruuden elämän etsijät riemuitsivat, kun he viimeinkin löysivät planeetan, jolla saattaa olla elämää. Innokkaimmat, esimerkiksi Helsingin yliopiston tähtitieteen dosentti Karri Muinonen, jopa suosittelivat tutkimusmatkaa Gliese 581g:hen.

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kovin kauan. Geneven observatorion tutkijat ilmoittivat maanantaina, että he eivät ole voineet varmentaa Gliese 581g:n olemassaoloa. Francesco Pepen johtama ryhmä tutki planeetasta Chilessä sijaitsevalla 3,6 metrin teleskoopilla tehtyjä havaintoja.

He eivät nähneet merkkiäkään Gliese 581g:stä.

Planeetan löydöstä alun perin raportoinut Steven Vogt ei kuitenkaan vielä suostu heittämään kaukoputkeaan kaivoon vaan toivoo, että jatkotutkimukset osoittavat Pepen olevan väärässä.

Tämä ei ollut ensimmäinen takaisku. Vuonna 2007 Gliese 581c:tä pidettiin hetken aikaa elinkelpoisena, mutta sitten kävi ilmi, että se on kuuma kuin Venus.

Monesti tutkijat ”löytävät” sitä, mitä he etsivätkin. Vielä sata vuotta sitten Percival Lowell kirjoitti Naturessä, että Marsin asukkaat ovat ”organismeja, jotka eivät oleellisesti eroa niistä, jotka me tunnemme.”

Lähteet:
Courtland, Rachel. 2010. First life-friendly exoplanet may not exist. New Scientist (13. 10.)

100 Years Ago. Nature 463:7281, 617. (4.2. 2010).