sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Tunnettu dinosaurustutkija: Läheskään kaikkia tunnettuja dinosauruslajeja ei ole ollut olemassaJack Hornerin mukaan dinosauruslajeja ei ole ollut läheskään niin paljon kuin otaksutaan.
Joel Kontinen

Tiedemaailma tuntee enemmän dinosauruslajeja kuin mitä niitä on todellisuudessa koskaan ollut. Paleontologi Jack Horner haluaa tämän vuoksi tiukemmat säännöt siitä, milloin löydettyä fossiilia voidaan pitää uutena lajina, Science raportoi viime torstaina.

Dinosaurustutkijana tunnettu Horner on aiemmin todennut, että kolmasosaa tunnetuista dinosauruslajeista ei ole koskaan ollut olemassa.

Uuden dinosauruslajin löytäminen tuo löytäjälleen kunniaa, mainetta sekä myös rahaa, joten on ymmärrettävää, että lajeja on löytynyt runsaasti.

Horner painottaa sitä, että saman lajin eri-ikäiset yksilöt näyttävät erilaisilta, ja tämä on monesti johtanut tutkijat harhaan. Tiukemmat tutkimuskriteerit johtanevat siihen, että lähivuosina viitisenkymmentä ”dinosauruslajia” katoaa.

Useat muut dinosaurustutkijat ovat sitä mieltä, että Horner on oikeassa.

Dinosauruslajien inflaation ymmärtää paremmin sen valossa, että jos vuosimiljoonia ja darvinistista evoluutiota pidetään tosina, aikaa uusien lajien kehitykseen on myös ollut reilusti.

Mutta jos ja kun dogmaattisuus alkaa ohjata tieteen tekemistä, voidaan löytää lajeja, joita ei koskaan ole ollutkaan olemassa.

Lähde:

Margottini, Laura. 2011. Is It Time to Declutter the Dinosaur Roster? Science 332 (6031): 782.