lauantai 21. toukokuuta 2011

Aamulehti: ”Bakteerit ovat evoluutiossaan meitä nopeampia ja ovelampia”Stromatoliitit ovat syanobakteerien jättämiä muodostelmia. Niistä vanhempien arvellaan olevan 2,7 miljardia vuotta vanhoja.


Joel Kontinen

Aamulehdessä oli hiljattain laajahko reportaasi superbakteereista. Sen loppuun oli tavan vuoksi lisätty evoluutiokytkentä.

Toimittaja Kati Kalliosaari lainaa intialaista infektiolääkäriä Abdul Ghafuria: ”Ihminen on maapallolla uusi tulokas. Tämä planeetta kuuluu bakteereille. Niitä on enemmän kuin mitään eläviä organismeja. Ihmisruumiissa on enemmän bakteereja kuin soluja. Me uskoimme ylimielisesti voittaneemme infektiotaudit ja bakteerit. Kuinka väärässä me olimmekaan! Bakteerit ovat lunastaneet takaisin johtavan asemansa ja osoittaneet ylivoimansa. Ne ovat voittaneet sodan ihmiskuntaa vastaan.”

Bakteerit ovat darvinistisen evoluution kannalta kiinnostavia jo siinäkin mielessä, että niiden (a) oletetaan pysyneen muuttumattomina miljardeja vuosia ja (b) pystyvän muuttumaan muutamassa vuodessa superbakteereiksi.

Darvinistinen evoluutio edellyttää muutoksia. Stromatoliitit ovat syanobakteerien jättämiä muodostelmia, joista vanhempien arvellaan olevan 2,7 miljardia vuotta vanhoja. Siinä ajassa ne eivät ole vielä ehtineet muuttua.

Superbakteereista taas on liikkeellä roppakaupalla virheellistä tietoa.

Niiden oveluus on pelkkä myytti.

Lääkäri Carl Wieland sanoo, että superbakteerit ovat todellisuudessa varsin elinkelvottomia muihin bakteereihin verrattuina. Ne voivat tosin menestyä puhtoisissa sairaalaoloissa mutta eivät ulkomaailmassa. Lisäksi jotkin bakteerit ovat alun perin olleet vastustuskykyisiä antibioteille tai saaneet tämän kyvyn muilta bakteereilta.

Bakteerit eivät siis ole muuttumassa toisiksi lajeiksi, eivätkä ne ole todiste evoluutiosta.

Lähteet:

Kalliosaari, Kati. 2011. Lorun loppu. Aamulehti 15.5., Asiat, 6-11.

Wieland, Carl. 1997. Superbugs not super after all. Creation 20(1):10–13.