torstai 17. lokakuuta 2013

Esko Valtaoja: Raamattu saa järkevät ihmiset lopettamaan aivojensa käytön

Esko Valtaoja on monesti ottanut kantaa uskontoihin. Kuva Wikipediasta (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license).


Joel Kontinen

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja pitää tieteestä enemmän kuin uskonnosta, eikä hän pidä agnostista lyhtyään piilossa.

Ylen uutisissa Valtteri Kyykkänen sanoi: ”Professori Valtaoja ihmettelee, miten muuten normaalit ja järkevät ihmiset voivat lopettaa silmiensä, korviensa ja aivojensa käytön, kun puheeksi otetaan Raamatun kirjoitukset.”

Väittämän voisi kääntää myös toisinpäin: Miten muuten fiksut tiedemiehet voivat uskoa naturalistisiin ihmeisiin? Tiedetään, että elämä ei synny elottomasta ja että mikään ei synny suunnittelematta. Darvinistiset prosessit eivät pysty synnyttämään elämää.

Elämä on niin hienosäätöistä, että siihen tarvitaan äärettömän älykästä suunnittelua. Tämän kiistäminen voi johtua vain erittäin vahvoista ennakkokäsityksistä.

Professori Valtaoja sanoo, että tiede etenee epäilyksen avulla. Näin on. 1800-lukujen suurten aatteiden aika on mennyt. Darvinistinen evoluutio kuuluu marxilaisen historiankäsityksen ja freudilaisen psykoanalyysin tavoin menneen maailman aatteisiin.

Nyt olisi jo aika vapautua myös darvinismin dogmaattisuudesta.


Lähde:

Kyykkänen, Valtteri. 2013. Esko Valtaoja: Tiede etenee epäilyksen avulla. Yle uutiset (16.10.).